Награде и признања за дугогодишњи труд

И ове године Матица исељеника доделила је књижевне награде и повеље Србима који живе ван њених граница.

Традиционално, већ 21. годину књижевна награда Растко Петровић окупила је писце из дијаспоре, којима ово признање веома значи.

"Ова награда носи име великог српског песника чија је судбина добрим делом слична нама Србима, расутим светом", каже Славомир Гвозденовић, добитник награде Растко Петровић за збирку поезије.

"Награда ми чини част из 3 разлога. Први је што се на овај начин препознаје значај Срба који живе ван матице, Србије и што људи који се баве истраживањем исељеништва или успостављањем веза са њим или су и сами исељеници, као што сам и ја била једно време, да се тај рад препознаје и да се препознаје значај тог непознатог континента српског битисања и културе ван матице", каже др Кринка Видаковић Петров, добитница награде Растко Петровић за животно дело.

Награда за прозну књигу Културно памћење тршћанских Срба додељена је др Радмили Михајловић из Рима, као и Петру Милошевићу из Будимпеште за збирку поезије Са српског лимба.

"То је само потврда њиховог дугогодишњег рада, тако да су награде отишле у праве руке, не дебитаната, већ дугогодишњих наших активиста у дијаспори, врхунских стваралаца, доктора наука, сви су професори Универзитета, тако да, на неки начин, награђујемо суву српску памет", каже Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника.

Поред књижевне награде додељене су и три годишње повеље, председнику Републике Српске Милораду Додику, конгресном центру Сава и српском привредном друштву Привредник из Загреба који ове године обележава 120 година постојања.

"Значи нам да је неко препознао наш рад и труд и наша настојања у помагању талентованих младих људи, ученика и студената слабијих материјалних могућности у њиховом школовању", каже Оливера Радовић, потпредседник друштва Привредник из Загреба.

Београд је за нашу дијаспору, како кажу, српски Јерусалим, а Матица исељеника је сигурна кућа која ће и следеће године окупити и наградити неке нове ствараоце.

број коментара 0 пошаљи коментар