Мост у бојама српске тробојке

Срби у Румунији обележили су Дан државности Републике Србије, између осталог, и симболом повезивања. Један мост им посебно значи. Ове године био је у бојама српске тробојке.

У петак, 14. фебруара у Владичанском храму у Темишвару обележен је Дан државности Републике Србије уз присуство митрополита банатског Јоана Сележана, свештенства Српске православне цркве, представника жупанија, префектура, градова, дипломатког представништва и Савеза Срба у Румунији.

Ове године се обележава 140 година од успостављања дипломатских веза између Румуније и Србије, две земље које имају традиционалну повезаност и плодну сарадњуу многим доменима.

О садржајности и чврстини тих веза генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Владан Тадић рекао је следеће:

"Од свих суседних земаља, односи Србије са Румунијом се у позитивном смислу издвајају у више сегмената и обележене су сталним продубљивањем и учвршћивањем. Србија и Румунија ће ове године заједно обележити 140 година од званичног успостављања дипломатских односа иако они, историјски гледано такође пријатељски и добри, трају много дуже. Појам историје и културе који се у многим сегментима прожимају и преплићу, основе су добрих историјских односа и међусобног разумевања и блискости два православна народа."

Сутрадан, у петак, са моста код манастира Мраконија у жупанији Мехединци, надомак стена Ђердапске клисуре где је уклесан портрет последњег дачанског краља Децебала, први пут до сада пројектоване су боје српске тробојке у знак поштовања и пријатељства према српском народу. Тробојка се на мосту појавила у 19 часова. Овај светлосни догађај на Дунаву  био је сигнал традиционалног пријатељства, сарадње и разумевања између Румуније и Србије јер није чест случај да се Дан државности једне земље на овакав начин обележава у другој. Иако Дунав раздваја два народа, пријатељство их спаја кроз историју а и будућност.

Догађају на Дунаву су присуствовали су највиши представници префектуре и жупанијског савета Мехединци, представници општина, генерални конзул Републике Србије  у Темишвару, представници Савеза Срба у Румунији као и представници Општина Кладово и Мајданпек из Србије.  

број коментара 0 Пошаљи коментар