Четири даме на Евровизијској сцени у Лисабону

Радио-телевизија Португалије објавила је да ће нас кроз 63. такмичење за најбољу песму Европе водити чак четири даме - Катарина Фуртадо, Данијела Руа, Филомена Каутела и Силвија Алберто.

Велико изненађење изазвало је ангажовање холивудксе звезде, глумице Данијеле Руе која је нашим гледаоцима позната као агенткиња Кензи Блај из серије „Морнарички истражитељи: Лос Анђелес". Данијела је рођена у Бостону (САД) а у Португалију се преселила са породицом када је имала пет година. Катарина Фуртадо, Филомена Каутела и Силвија Алберто су позната ТВ лица Радио-телевизија Португалије.

Ово је други пут у историји Такмичења за песме Евровизије да се на бини појаве четири водитељке. У Бечу 2015. године то су биле Арабела Кисбауер, Мирјам Вајхзелбраун, Алис Тумлер док се тадашња победница Кончита Вурст јављала из green room-а.

Песма Евровизије 2018. одржаће се 8, 10. и 12. маја у Лисбону.

Филомена Каутела је рођена у Лисабону 16. децембра 1984. године. Глумачку каријеру започела је 2000. године у позоришту; четири године касније дебитовала је на филмском платну а наредне и започела телевизијску каријеру у телевизији МТВ. Филомена је наставила да се бави позоришном и филмском глумом, док је упоредо била ангажована у емисијама на различитим ТВ станицама. Између осталог, учествовала је на португалском националном финалу за такмичење за песму Евровизије, Festival da Cancao 2017 и читала је гласове португалског жирија у Кијеву.

Силвиа Алберто је рођена 1981. године а телевизијски деби имала је са свега 19 година. Годину дана касније постаје водитељка нове телевизијске емисије на Радио-телевизији Португалије а истовремено започине и радијску каријеру на локалној станици у Лисабону. Била је водитељка у неколико сезона чувеног шоу програма „Идол" и сличним такмичарским емисијама. Од 2008. године води национални избор за песму Евровизије а 2011, 2013. и 2014. била је коментатор такмичења за Пемсу Евровизије на Радио-телевизији Португалије.

Даниела Руа је рођена у Бостону (САД) 2. децембра 1983. Када је имала пет година њена породица се преселила у Португал, а са шеснаест је започела глумачку каријеру.
Данијела је стекла диплому на Metropolitan Univerzitetu у Лондону, убрзо потом се сели у Њујорк где наставља студије у Li Strazberg Институту за позоришну и филмску уметност. Глумила је у филму Џорџа Лукаса Red Tails а њена дебитанска позоришна улога у Лос Анђелесу била је Кетрин у Доказу Дејвида Оберна. Тренутно игра улогу специјалног агента Кензи Блај у серији „Морнарички истражитељи: Лос Анђелес", која недељно има милионску гледаност.

Катарина Фуртадо је рођена у Лисабону 25. августа 1972. године. Неколико година ради као ТВ водитељ и глумица а упоредо се бави различитим пројектима посвећених јачању и оснаживању жена. Према студији из 2017. године, Катарина се сматра најпоузданијом особом у Португалији и препозната је као истинска инспирација због несебичног рада и великодушности. Од 2000. године је амбасадор добре воље Уједињених нација а 2012. године, основала је невладину организацију Coracoes Com Coroa (Срца са круном) која помаже подизању свести  о правима жена, њиховом јачању и осамостаљењу. Објавила је и књигу O kue vejo e nao eskueco (Оно што видим и не заборавим) у којој говори о искуствима у раду са женама.

број коментара 0 пошаљи коментар