Гордан Михић аутор сценарија за серију о Немањићима

Сценарио под шифром "Снови", изабран на анонимном конкурсу РТС-а за драмско-играну телевизијску серију "Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина", написао је Гордан Михић. Снимање серије требало би да почне до краја године, а емитовање у јесен 2017. када се обележава јубилеј крунисања Стефана Првовенчаног.

Радио-телевизија Србије саопштила је да је победник конкурса познати драмски писац Гордан Михић, по чијем сценарију ће се снимати прва серија о династији Немањић и настанку прве српске државе.

Михић каже да је било потребно проучити много историјских књига и сведочанстава, али и консултовати савремене историчаре који су проучавали ту материју, како би се направила прича која није историја - која се базира на историјским чињеницама, али је заправо прича о изузетно узбудљивом времену и првим српским владарима.

"Прва серија о Немањићима доноси, мени се чини, оно што је РТС одавно требало да има - причу о стварању прве српске државе, о српској историји, о српским владарима, јер је материјал такав да је грех што то до сада није урађено", каже Михић.

Серија ће садржати 12 епизода, а почетак снимања очекује се до краја године. Почетак емитовања серије планиран је за јесен 2017. године, када се обележава 800 година од првог српског краљевског крунисања у манастиру Жича. Ово ће бити 18. пут да Радио-телевизија Србије сарађује са Горданом Михићем.

број коментара 0 Пошаљи коментар