Заборављени умови Србије

Први програм РТС-а, од 25. марта 2015, средом у 22.30

"Заборављени умови Србије" назив је серије Јавног медијског сервиса Србије чија је прва епизода приказана почетком фебруара 2007. године. Овај велики пројекат РТС-а, коме је додељена "Вукова награда" за 2008. годину бави се приказом биографија великих људи, које је национална историја због сплета околности заобишла.

"Дванаест величанствених" до сада

Играно-документарна серија је заправо телевизијска рехабилитација једног броја значајних личности у историји Србије, које су из било ког разлога остале заборављене, непризнате, чији је значај занемарен, а чија имена не значе готово ништа широј културној јавности, и друштву у целини. Приче о тим људима, њиховим животима и делима, бар мало ће подсетити на њихов значај. Намера аутора ове амбициозне серије, јесте да се обзнане имена, која нису поменута у читанкама и уџбеницима, у школској лектири, у јавним расправама, имена која су до сада била на маргини историје и културног наслеђа.

До сада је снимљено укупно 18 епизода, од којих је последњих шест снимљено прошле године у потпуно новом креативном концепту.

Нове три епизоде серије ''Заборављени умови Србије'' које ће бити емитоване 25. марта, 1. и 8. априла на Првом програму РТС-а, иако се баве великанима који су деловали на различитим пољима, снимане си у истом концепту, а својом иновативношћу имају за циљ да заинтересују, па чак и шокирају публику.

У епизоди која ће се емитовати 25. марта сазнајемо о деловању и личности Драгољуба Јовановића, једном од најугледнијих и најобразованијих политичара Краљевине Југославије, првом Србину који је докторирао на Сорбони и касније професору на Правном факултету, идејном творацу Народне сељачке странке. У другој епизоди овогодишњег серијала откривамо астрофизичара Ђорђа Станојевића, Теслиниог пријатеља и популизатора његових достигнућа, док је трећа епизода, која је на програму 8. априла, посвећена Јовану Миодраговићу, иноватору на пољу педагогије.

Шест нових јунака

Довођењем историјских личности попут Краља Александра, Милана Стојадиновића, Николе Тесле, у савремени телевизијски студио и игром временских перспектива атрактивизован је један играно документарни формат каква је серија "Заборављени умови Србије". Ове епизоде свесно подсећају на свакодневне ток шоу програме, пуне спекулација, сукоба мишљења, контроверзних изјава и драмски обрта. Циљ оваквог приступа јесте актуелизација историјског наслеђа.

Намера РТС-а је да представи судбине и важност ових људи, и да оживи сећање на њих. Да би то било урађено на начин који би могао бити допадљив свим структурама гледалишта, изазов је био испунити основни захтев - озбиљан уметнички и креативни приступ. Ова серија има за циљ да на најквалитетнији начин представи свако од ових имена, и да их, у маниру најбољих играно-документарних биографија приближи гледаоцу.

У серији је до сада играло десетине  признатих глумаца као што су Небојша Дугалић, Љиљана Благојевић, Иван Јагодић, Иван Бекјарев, Миодраг Крстовић, Гордана Ђурђевић-Димић, Дамјан Кецојевић, Михаило Лађевац, Биљана Лукић, Јелена Хелц, Андреј Шепетковски, Жељко Митровић, Милена Васић-Ражнатовић, Стеван Гардиновачки, Љубомир Бандовић, Миодраг Радовановић, Александар Ђурица, Дејан Јелача, Љиљана Драгутиновић, Калина Ковачевић, Александар Дунић, Бранка Пујић, Горан Султановић, Вера Чукић, Раде Маријановић, Небоша Кундачина, Ивана Михић, Синиша Убовић, Небојша Миловановић, Весна Станковић, Љубивоје Тадић, Јелена Јовичић, Марко Живић, Милош Ђорђевић, Андријана Виденовић, Рада Ђуричин, Небојша Илић, Слободан Ћустић...

Идеја за серијал "Заборaвљени умотви" потекла је од Николе Миркова, вршиоца дужности генералног директора РТС-а, а комплетан креативни концепт епизода потиче од редитеља Петра Станојловића.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. јул 2016, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

fantasticno

fantasticno

(недеља, 26. јун 2016, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

fantasticno

fantasticno

(четвртак, 19. мар 2015, 15:28) - ДУШАН [нерегистровани]

Заборављени серијал о заборављеним Србима

Ако већ претендује да рехабилитује и од заборава спасе поједине српске великане, зашто РТС овакав серијал не емитује одмах након другог Дневника? У овом термину, серијал ће можда погледати само они који углавном већ знају о којој се и каквој историјској личности ради. Да ли, и након осам година од појаве серијала, шира јавност у Србији зна ко су били Божидар Кнежевић, Владимир Дворниковић, Александар Соловјев, Љубомир Стојановић, Радослав Грујић... Серијал "Заборављени умови Србије" одавно је - заборављен. Уствари, многи нису ни знали за њега, а који су знали, тешко да би се у дотичном термину сетили да погледају на другом програму РТС-а.

(среда, 18. мар 2015, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Мало раније

У чему је проблем да се емисије оваквог типа емитују мало раније.У 20.00h или у 21:00h. Што се упорно "гура" у време када деца, омладина и радан народ требају да се (због раног буђења) одмори?