Прваци света

Четвртак, 9. јун, 20.05, РТС 1, реприза 10. јун, 15.55, РТС 1

У последњој епизоди серије "Прваци света" Невенина (Невена Ристић) емисија се емитује на телевизији.

Деда (Раде Шербеџија) је поносан на њу иако му гледање прекидају уредникови (Драган Мићановић) позиви из телевизије који тражи Невену.

Упркос бесу уредника што је на своју руку пустила верзију емисије, не добија отказ јер је директор задовољан емисијом.

Невена одлази код Небојше (Жарко Радић) да му се захвали на свему и наговештава да је пред њима још много прича. Он је сетно испраћа и одлази да проведе дан са дедом тамо где је све почело - на Калемегдану.

Улоге: Страхиња Блажић, Жарко Радић, Леон Лучев, Раде Шербеџија, Невена Ристић, Александар Радојичић, Милош Биковић, Марко Јанкетић, Драган Мићановић, Радивоје Буквић, Сергеј Трифуновић, Славен Дошло, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Јуре Хенигман, Горан Богдан, John Savage, Тамара Драгичевић, Нина Јанковић, Стефан Капичић, Игор Ковач, Роберт Курбаша, Крешимир Петар Ћосић, Лазар Ристовски, Катарина Час...

Већ позната глумачка екипа коју предводе Страхиња Блажић, Александар Радојичић, Милош Биковић, Марко Јанкетић, Леон Лучев, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Сергеј Трифуновић, и остали, добила је значајно појачање.

Поред њих у ТВ серији играју Раде Шербеџија, Жарко Радић, Драган Мићановић, Радивоје Буквић, као и нови млади глумци Невена Ристић и Славен Дошло.

Основна линија приче смештена је у 2001. годину, али нас радња, кроз сећања главних јунака, враћа и у прошла времена када је тадашња Југославија остварила изузетне успехе на светској кошаркашкој сцени, са нагласком на прву титулу првака света 1970. године у Љубљани. У августу 2001. године у Истанбулу репрезентација осваја ново европско злато, али само два месеца касније умире Небојша Поповић.

Серијал од првих 12 епизода одвија се у неколико различитих времена - прича почиње 2001. године у време одвијања Европског кошаркашког првенства у Турској када је наша репрезентација освојила важно злато али и прати све оне догађаје који су довели до освајања прве златне медаље наше репрезентације у Љубљани 1970. године.

На почетку приче сусрећемо младу новинарку Невену (Невена Ристић) која добија важан задатак да направи емисију о историји кошарке код нас која ће се приказати након завршеног првенства у Турској. Невена не зна много о спорту али њен деда, важни актер ове приче, упућује је на само једног човека - на оца југословенске кошарке Небојшу Поповића (Жарко Радић).

Паралелно са Невениним личним догађајима, пратимо одвијање тог интервуја кроз који се Небојша присећа самих почетака кошарке код нас, од оснивања Црвене звезде, формирања репрезентације до првих наступа и успеха. Кроз његове речи оживаљавају нам и остала тројица најбитнијих људи код нас у кошарци Радомир Шапер, Алексанар Николић и Бора Станковић чије је пријатељство било темељ каснијих великих успеха наше репрезентације. Пратимо и њихове личне приче, љубави, односе. Кроз њихове догађаје и искуства Невени се отварају светови о којима ништа није знала, поготово о комунизму као једном потпуно другачијем начину живота.

Важан јунак Небојшиног сећања је и мајор Удбе који је имао задатак да чува и контролише играче и репрезентацију, често долазећи у сукобе са њима, а то је управо Невенин деда, сада генерал у пензији Дане Штукало (Раде Шербеџија). Како то одмах није знала, Невена прећуткује Небојши чињеницу чија је унука заправо, а која ће пред крај довести до тога да умало остане без интервјуа.

Ипак, на крају, долази до великог и важног сусрета после толико година између Небојше Поповића и Дана Штукала. Након тридесет година, открили су један другоме оно што се није некада смело открити, а ми смо са причом о историји кошарке застали у 1970-тој години и освајању првог злата. У наставку серије и нових 12 епизода чека нас кошаркашки историјат од 1970. до данашњег времена.

Улоге: Страхиња Блажић, Жарко Радић, Леон Лучев, Раде Шербеџија, Невена Ристић, Александар Радојичић, Милош Биковић, Марко Јанкетић, Драган Мићановић, Радивоје Буквић, Сергеј Трифуновић, Славен Дошло, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Јуре Хенигман, Горан Богдан, John Savage, Тамара Драгичевић, Нина Јанковић, Стефан Капичић, Игор Ковач, Роберт Курбаша, Крешимир Петар Ћосић, Лазар Ристовски, Катарина Час...

Продукција: Intermedia Network
Режија: Дарко Бајић
Продуцент: Дејан Петровић
Креативни продуцент и копродуцент: Звонимир Шимунец
Извршни продуцент: Балша Ђого
Сценарио: Небојша Ромчевић, Горан Свилачић, Гордан Михић, Бранка Грбић
Директор фотографије: Зоран Јовановић
Музика: Зоран Кики Лесандрић
Костим: Драгица Лаушевић
Монтажа: Филип Дедић

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јун 2016, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

dobra serija

dobra serija

(субота, 04. јун 2016, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Dobra je serija!

Kad sam oko Nove godine gledala film bila sam sva zbunjena koliko je konfuzan i sklepan. A serija je sjajna. Dopada mi se ekipa likova za 2001. Dobri su likovi i sve je pregledno i jasno i dopada mi se. Serija je mnogo uspesniji i bolji projekat od filma! To je po mom misljenju veliki uspeh, jer obicna kad jedan projekat ima i seriju i film, cest je slucaj da su oba losa!

(субота, 04. јун 2016, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

dobra serija

dobra serija

(субота, 14. мај 2016, 17:04) - Страшан лав [нерегистровани]

Боља је серија од филма

Серија је одлична! Филм ми се није допао, превише политике а мало спорта и људских прича, серија је то надокнадила и попунила недостатке.

(уторак, 05. апр 2016, 10:08) - anonimus [нерегистровани]

prvaci sveta dobra serija.

dobra serija.

(недеља, 20. мар 2016, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

Mnogo bolje od filma

Serija je odlična, sa zadovoljstvom ću subotu veče rezervisati za Prvake

(субота, 19. мар 2016, 23:35) - KM [нерегистровани]

Super

Odlična serija. Jedva čekam sledeću subotu.

(уторак, 15. мар 2016, 18:38) - Aleksandar Živkovic [нерегистровани]

Kvalitet

Sve garantuje jednu kvalitetnu TV seriju. A i RTSu lik Nebojse Popovica treba stalno da bude pred očima kada bira urednike.