Ускоро: „Сенке над Балканом“

О серији „Сенке над Балканом“ говори се готово пола године. То је у основи политичка трилер-драма, са елементима мистике. Радња је смештена у тридесете године прошлог века, у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, односно у Краљевину Југославију. За ову крими-мистерију сценарио су, према филмској причи Стевана Копривице, написали Даница Пајовић, Дејан Стоиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић.

Главна окосница серије Сенке над Балканом јесте Београд тридесетих година прошлог века, где су се у то време спотицале велике историјске, привредне и друштвене околности које га стављају у срж Балкана.

Цео серијал је подељен у три сезоне. Прва сезона (период од 1928. до 1940. године) покрива период непосредно пред убиство хрватског народног посланика Стјепана Радића у Народној Скупштини СХС и увођење диктатуре.

Друга сезона обрађује период пред убиство краља Александра Карађорђевића у Марсеју, 1934. године и завршава се чином његовог убиства.

Трећа сезона је смештена пред сам почетак Другог светског рата, и распад Краљевине Југославије.

У узбудљивој трилерској нарацији, препуној обрта и досада непознатих историјских догађаја, заправо се осликава Европа у предворју догађаја који ће обележити 20. век, са Београдом као неуралгичном тачком и местом у коме су се увек укрштали и сукобљавали најразличитији светски интереси. Радња се одиграва претежно у Београду, али и Санкт Петербургу, Бечу, Женеви, Македонији, Херцег Новом...

Главне улоге у серији тумаче: Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Марија Бергам, Гордан Кичић, Ненад Јездић, Бранимир Брстина, Слободан Бода Нинковић, Драган Петровић Пеле, Милица Гојковић, Тони Михајловски, Милош Самолов, Марко Живић, Ива Кевра, Николина Јелисавац, Александар Стојковић.

Редитељи серије су Драган Бјелогрлић, Коста Ђорђевић, Данило Бећковић, Срђан Спасић и Мирослав Лекић. Директор фотографије Иван Костић, сценограф Горан Јоксимовић, костимограф Борис Чакширан, монтажер Лазар Предојев.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 22. окт 2017, 14:13) - Suzana [нерегистровани]

vreme emitovanja serije na rts satelitu

Poštovanje,

Zanimalo bi me da li će se nova serija " Senke nad Balkanom" u nekoj skorijoj budućnosti emitovati na rts satelitu- za ljude koji žive u inostranstvu ? Hvala na odgovoru.