Домаће серије на РТС 1

Гледаоци РТС-а имаће прилику да овог лета вечери проводе уз најгледаније домаће серије. Сваког дана од 20 ч. на програму ће бити „Santa Maria Della Salute“, а затим следи „Село гори, а баба се чешља“, од 21 час.

"Santa Maria della Salute" je биографска играна серија о једном од највећих српских песника, Лази Костићу.

Кроз лични живот уметника, његове заносе и разочарања, Здравко Шотра, својим јединственим редитељским стилом, плете пред нама живописну слику Војводине и Србије тог узбудљивог времена рађања наше модерне културе.

Лаза Костић је био и национални борац за ослобођење Војводине и њено уједињење са Србијом, један од учесника оснивачке скупштине Матице Српске у Новом Саду, први преводилац Шекспира код нас, есејиста и драмски писац... Ипак, трајаће као велики песник који је изнедрио, између других, и неке од "најљубавнијих" песама у српској поезији, међу којима се истиче позната поема "Santa Maria della Salute", обавезно штиво у лектири свих генерацијa...

Добро је позната платонска веза Лазина са много млађом девојком од себе, Ленком Дунђерски, кћерком његовог кума и добротвора, велетрговца Дунђерског. Ова истинита прича, која је имала трагичан крај, чини онај мелодрамски садржај серије који ће вероватно пробудити највећу пажњу и емпатију код гледалаца. Песник је скупо платио цену своје слободе и гордости. Неостварена љубав са Ленком обележиће живот овог великана скоро исто колико и његово бесмртно поетско и драмско дело.

Улоге Лазе Костића и Ленке Дунђерски поверене су Војину Ћетковићу и Тамари Алексић. Поред њих, у глумачкој подели која броји више од педесет глумаца свих генерација налазе се и Дејан Луткић, Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Александар Берчек, Светлана Бојковић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Милица Груичић, Маја Шиповац и други...

Уредник серије је Мирјана Лазић, продуцент Драган Ђурковић, костимограф Иванка Крстовић, композитор Војкан Борисављевић, сценограф Дејан Анђелковић, монтажер Петар Путниковић, директор фотографије Веселко Крчмар, сарадник на сценарију Вања Чобанов, сценариста и редитељ Здравко Шотра.

Серија од 11 епизода снимљена је у извршној продукцији Vision Team-a и у продукцији Радио-телевизије Србије.

Затим, од 21 час, чувени ликови, становници Петловца, биће сваке вечери гости у нашим домовима. Обични људи са смислом да трају и да се боре, у очекивању бољег сутра... Они носе специфичан хумор разумљив сваком човеку - како у сливу трију Морава, тако и било где у свету...

У ТВ серији „Село гори, а баба се чешља" играју: Радош Бајић, Милорад Мандић-Манда, Драган Николић, Мирко Бабић, Љиљана Стјепановић, Сузана Манчић, Олга Петровић, Данијела - Нела Михајловић, Нада Блам, Недељко Бајић, Ненад Окановић, Данијел Николић, Мариана Аранђеловић, Ана Сакић, Фуад Табучић, док је за сценарио и режију задужен Радош Бајић.

број коментара 0 Пошаљи коментар