Легендарни филмови и серије из архива РТС од сада у ХД формату

Од 24. новембра на Првом програму РТС-а гледаћемо култне домаће ТВ серије, драме и филмове – дигитално обновљене, у високој резолуцији.

Телевизијски гледаоци ће сваке суботе од 21 час на РТС1 моћи да виде резултате досадашњег рада Радио-телевизије Србије на дигитализацији нашег богатог програмског архива.

Међу садржајима који су до сада дигитално обновљени и рестаурирани су и телевизијски филм Ђорђа Кадијевића Лептирица, Проклетиња - Бранка Плеше, култне серије Више од игре и Салаш у малом риту.

У припреми су и серије Грлом у јагоде, Вук Караџић, Врућ ветар, Невен, Сиви дом, Заборављени и ТВ драма Извињавамо се, много се извињавамо. До сада је дигитализовано око 20 000 наслова, а процес очувања и дигитализације нашег културног наслеђа које чува архив Јавног медијског сервиса трајаће још најмање једну деценију.

У години када прославља шездесет година рада, Радио-телевизија Србије формирала је и Центар за дигитализацију ТВ архива. Симболично, Центар је смештен у зграду РТС-а на Сајму, одакле је пре шест деценија почео да се снима и емитује телевизијски програм у Србији.

Центар обједињује Програмски архив Телевизије Београд, податке из Редакације за историографију, као и дигиталне копије свих материјала које тренутно ствара Радио-телевизија Србије.

Захваљујући средствима које је издвојило Министарство културе и информисања Србије, у току је и процес набавке најсавременије опреме уз помоћ које ће угрожени материјали бити на време сачувани и дигитализовани.

Заменик директора Продукције РТС-а Милош Стојановић напомиње да ће се тако сачувати архива РТС-а у дигиталном облику за будуће генерације.

„Програмски архив је врло велики и чак смо имали и нека гостовања колега из иностранства и сви су се одушевили количином грађе него и садржином материјала који РТС поседује. Наш задатак је у овом тренутку да што више тих материјала дигитализујемо", наводи монтажер Владимир Радовановић.

Преко мултимедијалне платформе РТС Планета и РТС тематских канала ови наслови биће доступни највећем броју корисника.

Прва на програму за емитовање је серија Слом – ТВ драма из три дела која говори о политичкој и психолошкој атмосфери у предвечерје Другог светског рата. Режирао ју је 1979. године Сава Мрмак.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 01:29) - veljko živković [нерегистровани]

veljonius992

Можете да дигитализујете филм "Песма са Кумбаре" редитеља Радоша Новаковића и "Рој" редитеља Миодрага Миће Поповића.

(петак, 08. феб 2019, 01:06) - veljko živković [нерегистровани]

veljonius992

Спремите да за дигитализацију обновите и рестаурирате филмове, серије, ТВ Драме, позоришне представе и документарно-игране програме и серије као што су: "Невеснињска пушка" редитеља Жике Митровића, "Празник", "Поход", "Чедомир Илић", "Хроника Паланачког гробља", "Издданци из опаљеног грма", "Наше приредбе", Циклус "Београдске приче Симе Матавуља", "Карађорђева смрт", "Тимочка буна" "Балкански шпијун", "Бој на Косову" "Ни на небу, ни на земљи", "Зона Замфирова", "Знамените жене српске прошлости", "Косовски бој" "Велика Сеоба", "Јован Цвијић" и "Балкански ратови" редитеља Николе Лоренцина, "Петар II Петровић Његош" у режији Јелене Генчић, "Како засмејати господара", "Апис", "Вожд Карађорђе и Кнез Милош", "Ваљевска болница", "Колубарска битка" и многе друге!

(субота, 26. јан 2019, 15:34) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Спремите да за дигитализацију обновите и рестаурирате филмове, серије, ТВ Драме, позоришне представе и документарно-игране програме и серије као што су: "Невеснињска пушка" редитеља Жике Митровића, "Чедомир Илић", "Хроника Паланачког гробља", "Издданци из опаљеног грма", "Наше приредбе", Циклус "Београдске приче Симе Матавуља", "Балкански шпијун", "Ни на небу, ни на земљи", "Зона Замфирова", "Знамените жене српске прошлости", "Косовски бој" "Велика Сеоба", "Јован Цвијић" и "Балкански ратови" редитеља Николе Лоренцина, "Како засмејати господара", "Апис", "Вожд Карађорђе и Кнез Милош", "Ваљевска болница", "Колубарска битка" и многе друге.

(четвртак, 17. јан 2019, 01:15) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Можете да припремите дигитализацију, обнове и рестаурирања ТВ филмова "Празник" "Поход", "Заклетва", "Карађорђева смрт" редитеља Ђорђа Кадијевића. филм "Тимочка буна" редитеља Жике Митровића и филм и мини-серију "Бој на Косову" редитеља Здравка Шотре!

(четвртак, 10. јан 2019, 21:47) - MP [нерегистровани]

Bolji život

Digitalizujte Bolji život seriju u izvornom izdanju kakva je premijerno emitovana 1987 i 1988 prvi ciklus od 52 epizode .

(четвртак, 10. јан 2019, 21:27) - Pedja [нерегистровани]

Digitalizacija za buduca pokoljenja

Velike pohvale RTS-u.Nesto najlepse sto su mogli da nam pruze.
Gledati stare kultne filmove je pravi uzitak u HD rezoluciji.
Hvala Vam!

(петак, 28. дец 2018, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Pozorište u kući

Kada bi moglo nešto da se uradi oko Pozorišta u kući,
Bolja serija nije snimljena na Balkanu

(субота, 24. нов 2018, 20:36) - Gledalac [нерегистровани]

bravo

Bravo i hvala!

(четвртак, 22. нов 2018, 19:50) - gagi gagic [нерегистровани]

digitalizacija arhiva

nadam se da ce rts restaurisati u narednom periodu i serije poput otpisani, povratak otpisanih , pesmu mini seriju u režiji živojina pavlovica, uzicku republiku mini seriju i ostale iz arhiva koje su loseg kvaliteta

(среда, 21. нов 2018, 11:59) - Milovan [нерегистровани]

Pohvala

Za svaku pohvalu je što će gledaoci videti restaurirane legendarne snimke na RTS-u. A šteta što Bolji život, Srećni ljudi i još neke kultne serije nisu snimane filmskom trakom pa da možemo da ih sada gledamo u HD kvalitetu.