"Корени" најгледанији домаћи садржај у 2018!

Драмска серија РТС-а "Корени" обележила је 2018. годину! Последњу епизоду телевизијске адаптације романа Добрице Ћосића пратило је више од 2.000.000 људи. Сваки други гледалац телевизије у Србији у недељу увече био је уз Први програм РТС-а.

Серија је већ после прве епизоде показала да је сав уложени труд вредео и да је екранизација Ћосићевог романа изузетно урађена. Драматург и сценариста Ђорђе Милосављевић истакао је да су Корени показали да квалитетан ТВ садржај може да победи ријалити програме.

Објаснио је да су кроз серију представљене многе бољке српског народа, које и данас постоје.

„Фасцинантно је да поделе трају до данас и да смо и данас културно подељено друштво – друштво између европеизма и традиционализма. Решење је наравно у помирењу, а оно никако да дође. Ја не видим разлог да та поларизација буде толико интензивна, а зашто је то тако, битно је због будућности наше културе“, оцењује Милосављевић.

Жарко Лаушевић, који је отелотворио Аћима Катића, каже да пријају позитивне критике на рачун серије и сматра да је за то највише заслужна чињеница да је серија рађена са великом дозом љубави.

Посебно је истакао да је на серији радила вредна екипа професионалаца, са продуцентом Гораном Шушљиком на челу. 

Навео је да би волео да Корени послуже као покретач да се уђе у нови период телевизије у којем ће бити обрађивани добри књижевни предлошци. „Мислим да ће та серија остати забележена у неком добром фундусу наше телевизије“, рекао је глумац.

Са Лаушевићевом оценом сложила се и Слобода Мићаловић, која глуми Симку: „Остављамо у аманет будућим генерацијама да нешто науче из овога и да буду још бољи.“

Радња романа и серије се одиграва у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катић и њихових слуга.

У мноштву мотива и тема посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног и породичног раскола и искоришћавање српског сељаштва за ниске политичке побуне, обликовање српских интелектуалаца школованих у иностранству, патријархална деспотија као култ, улога и положај жене у породици...

Све епизоде најгледаније домаће серије у овој години могу се пратити на мултимедијалној платформи – РТС Планети.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 25. дец 2018, 09:11) - Jelena [нерегистровани]

Zasluženo!

Uživala sam u gledanju serije. Gledaoci su prepoznali kvalitet.

(уторак, 25. дец 2018, 04:46) - anonymous [нерегистровани]

Istine radi ....

serijal ,glumci ,sve je za " deset " ali jedno znam ,nasa sloga kroz istoriju ,pa u daleku buducnost ," nula " i nikada pomirenja sa nama samim ,u nama samim ..Imamo " feler " ,ozbiljan " feler" ,mi Srbi .

(понедељак, 24. дец 2018, 19:33) - maxx/anonymous [нерегистровани]

vrhunsko!!!

Ovo je bila izvanredno ucinjena serija. Svi glumci su bili fenomenalni! Bolja gluma od svih na jednom mjestu nije vidjena. Koreni su vjerovatno najljepse napisana srpska prica. Ma da sam znao sve jer sam citao Korene vise puta, nekako sam zelio da Simka ne umre.