Produži život

U protekle dve godine svest građana Srbije o donoranju organa značajno je porasla, pa donorsku karticu sada ima 45.000 ljudi. U Americi, spotovi za ovakve akcije plasiraju provokativne i šokantne poruke, na koje građani Srbije, prema mišljenju stučnjaka, još nisu spremni.

Zahvaljujući porodicima koje su dale saglasnost, prošle nedelje, kada su se dva života ugasila, spaseno je šestoro ljudi.

Na Vojnomedicinskoj akademiji, u Beogradu, urađene su transplantacije jetre i dva bubrega, a tim Kliničkog centra Vojvodine uradio je transplantaciju jetre. Šansu za novi život dobila su i dva pacijenta kojima su presađeni bubrezi.

U Srbiji još nije vreme za provokativne i šokantne poruke, kakve se mogu videti u spotovima koji promovišu doniranje organa u Americi, kažu u agenciji koja marketinški podržava kampanju "Produži život".

Koliki je značaj transplantacije, ko može da bude donor, šta je moždana smrt, samo su neka od pitanja na koja se, preko kratkih spotova, može dobiti odgovor.

"Kada dovoljno dugo i frekventno budemo pričali o tome, onda ćemo doći u fazu kada možemo sa nekim intrigantijim formama inspirisati ljude na razmišljanje", rekao je kreativni direktor u Agenciji "Komunis" Nebojša Krivokuća.

Građani kažu da o značaju darivanja organa treba mnogo više da se govori, ali i da u promociji transplantacije najveću ulogu imaju mediji i lekari.

Iako su se u Srbiji u protekle dve godine, stvari bitno promenile - više od 45.000 ljudi potpisalo je donorsku karticu, i urađeno je više transplantacija nego ikada, na listi čekanja za neki organ je više od 2.000 pacijenata.

I dalje smo daleko od zemalja u kojima transplantacije nisu izuzetak, već pravilo. I to jeste izazov, i za građane, i za državu, i za struku.

broj komentara 0 pošalji komentar