London: Dan sećanja na žrtve genocida u NDH

U okviru Srpskog meseca kulture u Velikoj Britaniji, 20. februara, u crkvi Sveti Sava u Londonu, Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust kao i svake godine, obeležiće Dan sećanja na žrtve genocida u NDH počinjene od ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata.

Gost ovogodišnjeg događaja Rodni Atkinson, ugledni britanski političar i pisac, će se zajedno sa direktorkom Fondacije Draganom Tomašević, osvrnuti na svoja istraživanja i političke perspektive koje su dovele do genocida nad pravoslavnim Srbima, saopštavaju iz Fondacije.

Dragana Tomašević će publiku upoznati sa tim kako je ta politika sprovedena u delo, kroz primer pokolja u selima Šargovac, Drakulić, Motike, rudnik Rakovac, kao i u školi u Šargovcu, gde su na zverski način ubijena 52 deteta. U tim mestima je 1942. godine Drugi bataljon Pavelićeve tjelesne bojne predvođen fratrom Miroslavom Filipovićem i uz pomoć lokalnog katoličkog stanovništva, pobio, bez ijednog ispaljenog metka, 2371 pravosavnog Srbina, od kojih je bilo 551 dete.

"S obzirom na to da su nemački generali, u tadašnje vreme "ambasadori" Hitlera u NDH, digli kod samog Hitlera onoliko prašine oko ovog pokolja, dotični fratar je bio "uhapšen" od strane ustaša, te u zatvoru unapređen u čin oficira. Odatle je odmah otišao u Jasenovac da služi kao vojni kaplan, pa je zbog klanja koje je lično izvršavao, "unapređen" da vodi Jasenovac u odsustvu Maksa Luburića", kaže za RTS Dragana Tomašević, direktorka Fondacije.

Ovaj krvavi pir ostaće jedinstven u istoriji kao najmasovniji jednodnevni pokolj srpskog stanovništva u NDH.

broj komentara 0 pošalji komentar