Milija Belić na izložbama u Poljskoj, Nemačkoj, Indiji...

Srpski multimedijalni umetnik Milija Belić potvrđuje svoju međunarodnu reputaciju i ove zime učešćem na više značajnih izložbi u Evropi i svetu.

Najpre će se predstaviti od 22. februara u Varšavi, u galeriji "Dzialan", u okviru internacionalnog projekta "Interdiscursive non-objective" koji okuplja 18 renomiranih umetnika iz domena nefigurativne umetnosti.

Posle Varšave, predviđeno je da izložba bude prikazana u još dva poljska grada - aprila u Univerzitetskoj galeriji u Cieszynu i maja u Institutu lepih umetnosti u gradu Kielce.

U momentu kada pariski Centar "Žorž Pompidu" posvećuje veliku retrospektivu jednom od osnivača kineticckog pokreta Viktoru Vazareliju, postavljajući tako kinetičku umetnost u žižu aktuelnosti, Belić će učestvovati na dve izložbe pod nazivom "Kinetika" čiji je, osim što je izlagač, istovremeno i inicijator i komesar i to u nemačkoj galeriji "Kunstraum" u Štofenu, u blizini Minhena, od 23. februara, i zatim u švajcarskoj galeriji "Fanal" u Bazelu od 2. marta.

Obe izložbe, osim što afirmišu i iniciraju nove pristupe ovom istorijskom pokretu, pokazuju rastući interes savremenih umetnika za kinetičke ideje koje integrišu pojam vremena, a time ritma i kretanja, u aktuelnu umetničku praksu.

Belić je takđje pozvan da učestvuje na izložbi "Geometrija" u pariskoj galeriji "Abstract Project" od 6. marta, koja se održava u okviru "Nedelje matematike", ustanovljene od strane francuskog Ministarstva prosvete sa ciljem da se pojača prijemčivost i atraktivnost matematike, kao i da se ukaže na njen značaj i vezu sa drugim disciplinama.

U katalogu izložbe Belić podseća da je geometriji još kod starih Grka pridavan izuzetan intelektualni značaj i da je zbog čistote i apstraktnosti smatrana sestrom metafizike.

Svaka ljudska kreacija formalna je i geometrijska, kao i unutrašnja struktura univerzuma, ističe Belić pozivajući se upravo na Vazarelija.

Belić učestvuje i na dve međunarodne izložbe koje su već u toku - na 52. Hercegnovskom zimskom salonu, na koji je pozvan kao počasni gost, i prvo "Bangla Bijenale" u Indiji.

broj komentara 0 pošalji komentar