Srpskoj književnici uručena priznanja Makedonije za roman godine

Da se književna dela srpskih pisaca čitaju i u državama nekadašnje Jugoslavije ali i širom Evrope, uverili smo se nedavno na dodeli književnih priznanja Republike Makedonije i nacionalne fondacije "Takec", kada je srpskoj književnici Božici Velousis uručeno čak nekoliko priznanja i nagrada, od kojih je jedno posebno: štampanje romana "Sve je to ljubav" na makedonskom jeziku, za makedonsko tržište.

Ovim lepim povodom, u prepunoj sali Udruženja književnika Srbije, Božici je dodeljena Zlatna plaketa i to sa njenim likom od strane gospođe G. Takec, direktorke fondacije Dimitar Dimitrovski Takec za roman Sve je to ljubav 2019. godine. Zatim je usledila počasna povelja za članstvo u fondaciji Takec. U kategoriji za „Bezvremenu ženu Republike Makedonije" u oblasti književnosti, Božici je pripala titula žene za sva vremena.

„Znala sam da moju publiku čine i Makedonci! Javljali su se putem društvenih mreža, uključenja u televizijskim emisijama i ostalih naloga, ali nisam se nadala da ću biti počastvovana ovim i te kako renomiranim priznanjima! Moje srce je puno. Posebno me raduje štampa i publikacija mog romana na njihovom jeziku. Kultura je deo nas i ona opstaje uprkos teškim vremenima! Pripremam velika iznenađenja za narednu 2020. godinu kada ću okupiti sve svoje čitaoce iz zemalja nekadašnje Jugoslavije ali i Evrope. Veliku zahvalnost dugujem gospođi Gordani iz fondacije Takec koja je prepoznala moj rad, poruku i volju da predstavim narodu nešto lepo i kvalitetno", izjavila je Božica na konferenciji za novinare.

Inače, na osnovu protokola o saradnji i razmeni kulturnih dobara između udruženja književnika Verbunlandi Art Kazerta iz Italije i poznatog Udruženja romskih književnika, književnica je u okviru razmene pesničkog i književnog stvaralaštva za jednu od pesama koju je objavila u domenu svoje zbirke poezije, od strane gospođe Mirjane Dobrila Vinćenco Romanelo dobila još jedno značajno priznanje za doprinos književnom stvaralaštvu Srbije i Italije.

broj komentara 0 pošalji komentar