Svečano u Berlinu

Povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 50 godina Srpske crkvene opštine u Berlinu, u tom gradu je 4. oktobra održana svečana akademija.

Učestvovali su horovi obe berlinske crkve, Sveti Stefan Dečanski i Serafimi, učenici obe škole na srpskom jeziku i brojni umetnici iz Srbije.

„Ja sam došao pre 30 godina, 1989. godine, kada je padao Berlinski zid, i evo mene 3 decenije u Berlinu, a našoj Crkvenoj opštini je 50 godina. Ja se radujem da smo u tom vremenu stekli već 2 svoja hrama, imamo i dva hora, dve škole...Znači, imamo razvijen crkveni život i Bogu hvala, puno toga je napredovalo", kaže protojerej-stavrofor Dragan Sekulić, starešina hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Berlin-Tempelhof.

„Hteli smo namerno da se našem narodu obratimo na našem jeziku i da se zahvalimo ponovo svima koji su napravili od Crkvene opštine ovo što je danas. Hteo bih da istaknem da od svih stvari što smo do danas uspešno organizovali i uradili, najvažnije je to da smo sačuvali veru, naš jezik i tradiciju", kaže Dragan Mitrovski, predsednik Upravnog odbora Crkvene opštine u Berlinu.

broj komentara 0 pošalji komentar