Pametan tanjir za teške odluke

U Čikago je, iz Beograda, pre četiri godine otišao Nikola Vučićević, ostavivši stan i dobro plaćen posao. U Americi je, nakon što je za dizajn osvojio gotovo sve najznačajnije svetske nagrade, osmislio tanjir. Ne bilo kakav, već pametan, koji spaja ishranu i tehnologiju. Kako je došao na tu ideju i o kakvom tanjiru je reč, objasnio nam je Nikola tokom nedavnog boravka u Beogradu.

"Primetio sam da je u Americi izuzetno veliki broj gojaznih ljudi. Procentualno, mislim da je svaka treća osoba prešla tu granicu gojaznosti, što je mene nateralo na razmišljanje kako mogu kao dizajner nekim konceptualnim razmišljanjima ili rešenjem pomoći.

Tako sam se vratio bazičnoj stvari, upotrebnom predmetu starom oko hiljadu godina, tanjiru, ali sam ga spojio sa tehnološkim aspektom i ovim trenutkom kome sada pripadamo gde on ima novu namenu.

To je praktično supeni tanjir, koji u centralnom delu ima oblik srca. Svojim fizičkim oblikom umanjuje količinu hrane koja se može uneti u sam tanjir.

Ono što je druga komponenta je što sam ga spojio sa digitalom, odnosno ubacio sam pločice (BMI pads) koje vam daju rezultat rada srca, pritiska i još nekih komponenti, koje dodirom vaših palčeva mogu na ekranu u gornjem delu tanjira dati prikaz trenutnog stanja vašeg organizma, kao i očitavanjem na telefonu, gde bi tanjir bio spojen sa telefonom. U tom slučaju, u zavisnosti od parametara, tj. indeksa vrednosti telefon, odnosno tanjir može ponuditi koje su vaše opcije ako je vreme doručku, ručku ili večeri.

Sve komponenete ostaju u telefonu i takođe se mogu podeliti sa trećom osobom, odnosno osobom koja prati vaše stanje, bilo da je to nutricionista, trener, doktor, medicinska sestra...", kaže Nikola Vučićević za RTS.

broj komentara 0 pošalji komentar