Luksuz na šinama

Plavi voz je predstavljao specijalan voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita. Bio je u upotrebi od 1946. do 1980. godine. Poslednji put je saobraćao kao specijalan voz 5. maja 1980. godine prilikom prenosa Titovih kovčega iz Ljubljane u Beograd. Od 2004. godine voz je otvoren za širu javnost, i može se iznajmiti. Za australijske turiste vožnja ovim "luksuzom na šinama" bila je prava atrakcija.

Nekada simbol moći, danas turistička atrakcija za mnoštvo stranih i domaćih turista. Nekada nezamislivo mu prići, a danas ostvarivo ući. Najluksuznija šinska kompozicija u Srbiji Plavi voz, ugostila je probirljive australijske turiste, i to na njihov izričit zahtev.

Želeli su putovanje specijalnim vozom, luksuznog tipa, kojim je putovao Josip Broz Tito od 1946. do 1980.

„Zakupili smo 4 vagona iz kompozicije Plavog voza za naše goste iz Australije koji su došli na ovo putovanje. Imaju De Golov salon, salon za ručavanje, svečani salon i stara spavaća kola Josipa Broza Tita i Jovanke Broz", Bojan Unković iz Balkan travel centra.

„Titov krevet je udoban, a najviše su me impresionirali zidovi vagona koji su obloženi drvenom intarzijom", Džon Miler.

Od 1956. je u ovom nepromenjenom, unikatnom i prefinjenom izdanju. Elegancija na socijalistički način.

„Mi se nalazimo u svečanom salonu, gde su se održavali najvažniji sastanci koje je naš bivši maršal održavao sa državnicima iz celoga sveta, kao što je bila kraljica Elizabeta, Hajle Salasije i ostali...Naši današnji gosti su zauzeli te iste pozicije i evo, uživaju u vožnji", kaže Bojan Unković.

Najekskluzivnijim vozom ondašnjeg vremena sa Titom su putovali važni državnici tog vremena, poput Nasera, Brežnjeva, Indire Gandi i još šezdesetak važnih stranih delegacija.

A sada, evo vidno zadovoljnih Australijanaca.

„Voz je za mene iznenađenje. Sviđa mi se što ima istorijsku vrednost", ocenjuje Kerolajn Smit.

„Kada sam dolazila nisam znala šta da očekujem. Ali me je oduševila vaša zemlja i narod. U vozu nas je dočekao Titov dvojnik i to nam se najviše dopalo", oduševljena je Džina Iselevan.

"Plavi voz" je sa Titom prokrstario Jugoslaviju, dobar deo Evrope i čak stigao do Bliskog istoka i tako prešao 600.000 kolometara.

Od 2004. prvi put je otvoren za širu javnost. Železnica Srbije iznajmljuje "Plavi voz" u komercijalne svrhe. Potrudićemo sa da u budućnosti imamo više ovakvih putovanja, kako po Beogradu tako i po Srbiji", kaže Bojan Unković.

Izazov je veliki. Vidan je nekadašnji luksuz, sjaj, komfor. Enterijer je urađen u drvetu od mahagonija, oraha, kruške, a zidovi u svili. I posle više decenija, izgled je nepromenjen.
Ima tu posebne patine, koja je i glavni mamac za turiste.

broj komentara 0 pošalji komentar