Ponovo sa "Srbijom na vezi"

U "Srbiji na vezi" - teme, događaji i ličnosti koji povezuju maticu i rasejanje. Emisija ponedeljkom, kao i do sada, rezervisana je za aktuelnosti iz regiona.

U susret Danima Srpske u Srbiji, koji će se ove godine održati od 15. do 21. septembra u dvadesetak gradova Srbije, gost u studiju biće direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Sastanak Fonda dijaspore za maticu održava se 8. i 9. septembra u Beogradu, a izveštaj sa događaja priprema Mirjana Raičević Tasić.

Grupa koja sebe naziva Bosanski Amerikanci nedavno se oglasila na jednoj od društvenih mreža pozivajući dobrovoljce da im pomognu u organizaciji rušenja spomenika generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, podignutih u Americi. Kao prvi na listi navode spomenik pored hrama Svetog Save u Libertvilu. Prva reagovanja stigla su od Organizacije srpskih četnika Ravna Gora, a za našu emisiju govori istoričar dr Čedomir Antić.

Na dan Teslinog rođendana, 10. jula, u Domu vojske Srbije u Beogradu, održana je manifestacija Teslin narod, na kojoj su se okupili predstavnici matice i dijaspore. Skupu je prisustvovala i naša koleginica Mirjana Raičević Tasić, čiji ćemo izveštaj videti u emisiji.

O srpskoj, pravoslavnoj, viševekovnoj duhovnosti svedoče njeni hramovi. Ove godine manastiri Tronoša (Srbija) i Krupa (Hrvatska) obeležavaju 700 godina postojanja. Tim povodom književnica Janja Todorović predstaviće monografiju o manastiru Tronoša, a Dragan Komazec, kroz pesmu manastir Krupu. Kolege iz Tv produkcije ZVO Vukovar ripremile su prilog sa proslave obeležavanjasedam vekova manstira Krupa.

Emisija je na Satelitskom programu u 18.55, repriza u utorak, 12. septembra u 13.04. 

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar