Večeras sa Srbijom na vezi

Gost večerašnje "Srbije na vezi" je direktor Fonda dijaspore za maticu Živadin Jovanović. Emisija je na Satelitskom programu u 18.55, repriza u četvrtak, 14. septembra u 13.05.

Jedan od najpoznatijih srpskih naučnika Milutin Milanković, veoma je cenjen u svetu zbog izuzetnog doprinosa nauci. U američkom gradu Klivlendu njegova bista dobila je specijalno mesto, a Srbi i Amerikanci će tako imati mogućnost i da saznaju više o njegovom radu. Iz Klivlenda se javlja Aleksandar Žigić.

Montreal je najveći grad Kvebeka, ekonomski i kulutrni centar tog dela Kanade. Ako u ovaj grad stižete iz Evrope sigurno će vam se dopasti, jer odiše duhom starog kontinenta. Ambasadi Srbije u Otavi, konzulatu u Torontu pridružio se i Montreal gde smo dobili počasnog konzula. Iz Toronta izveštava Branka Dikanović Trbojević.

Evociramo uspomenu na jednu veliku priča iz Velikog rata, a to je prijateljstvo naroda Srbije i Škotske. Ratna bolnica u Valjevu postala je simbol medicinske požrtvovanosti i humanosti. Gosti emisije direktor Istorijskog arhiva u Valjevu Velibor Vidić, i Alan Kaming koji je na čelu Organizacionog odbora za obelezavanje stogodisnjice smrti doktorke Elsi Inglis.

U Beogradu je održana 19. redovna Skupština Udruženja, ''Fond dijaspora za maticu'', uz učešće predstavnika srpske dijaspore iz raznih zemalja i matice. Na skupu su analizirani rezultati aktivnosti Fonda između dve Skupštine. Gost emisije direktor Fonda dijaspore za maticu Živadin Jovanović.

Kada je pre petnaestak godina počela da pravi suvenire, Ljiljani Klačar sa Pala su govorili da je dokona žena. A danas, dive se njenim radovima čiče sa Romanije i sa Trebevića, kućici sa Jahorine i drvenoj crkvi iznad Sarajeva.

Hor i orkestar Knjaz Miloš udruženja U ime živih nastupilo je u kripti Hrama Svetog Save sa programom Veče srpske i svetske muzike - Srbija u Evropi. Na programu su bile srpske narodne pesme, dela Stevana Stojanovića Mokranjca, Volfganga Amadeusa Mocarta, ali i Morisa Alberta i grupe Bitls. Hor i orkestar kreće na turneju 14. septembra po evropskim gradovima uz podršku srpske dijaspore. Ljubitelji srpske narodne pesme i evergrin komozicija imaće prilu da ih vide u Bazelu, Parizu, Pragu i Beču.

Urednik i voditelj emisije Boban Kovačević

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar