Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

"Mi volimo svoj kraj, ali zapamtite da ljubav nije dovoljna. Za svoj kraj treba raditi, mi moramo stvarati. U fazi smo kada lutamo. Brzo se priklanjamo sredini u koju dolazimo. Selimo se i zasnivamo porodice i vrlo smo uspješni kao poslovni ljudi i na svim drugim planovima i zaboravljamo. To nije dobro. Ono što je bilo se ne smije zaboraviti, jer ono što je bilo je pouka novim i mladim generacijama da se više ne ponovi", rekao je Branko Krnjaić na nedavnoj promociji svoje nove knjige "Leksikon Srba Banije". To je ujedno i tema naše emisije o kojoj ćemo razgovarati sa Brankom Krnjaićem.

U selima Dalmatinske Bukovice Varivode i Gošići (Hrvatska), u organizaciji Srpskog narodnog vijeća Opštine Kistanje održan je pomen za nevino postradale Srbe koji su ubijeni skoro dva meseca posle akcije "Oluja". Događaju su prisustvovale kolege iz Tv produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.

U borbi protiv zaborava, u Brčkom je nedavno predstavljena knjiga "Ognjena Marija Livanjska" autora Bude Simonovića, koja govori o ustaškim zločinima počinjenim nad srpskim stanovništvom u proleće i leto 1941. godine u Lijevnu i Lijevanjskom polju (Bosna i Hercegovina). U knjizi su pomenuta imena 1587 žrtava, među kojima bilo najviše žena i dece, zverski pobijenih i bačenih u ponore jama. Prema ovom događaju nastala je poema Ivana Gorana Kovačića "Jama".

U cilju promovisanja kulturnog, turističkog i privrednog potencijala Srpske i Srbije, u Beču se, uz prisustvo brojnih zvanica iz političkog, društvenog i javnog života srpske i austrijske strane održavaju "Dani Srpske i Srbije", o čemu izveštava Miroslav Karlica.

U Skoplju je nedavno otvorena izložba Narodne Biblioteke iz Kraljeva pod nazivom "Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji". O značaju postavke govore autori, a prenose kolege sa portala Srbetel.

Diana Đurić Kondić, urednica RTV Varoš iz Budimpešte pripremila je prilog o susretima pisaca u Budimpešti koji su organizovani u okviru "Meseca srpske kulture u Mađarskoj".

Repriza emisije je u utorak, 8. oktobra u 13 sati.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar