Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

O zaštiti kulturnog nasleđa, pre svega arheološkog blaga, u emisiji "Srbija na vezi" govoriće Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture zadužena za zaštitu kulturnog nasleđa i dr Stefan Pop Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu. Repriza emisije u sredu, 9. oktobra u 13 sati.

Manifestacija Dani evropske baštine, koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji, ima za cilj da kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna domaću i međunarodnu javnost. Srbija je, zahvaljujući svom položaju na raskrsnici puteva mnogih kultura, krcata arheološkim blagom.

Srpski i australijski arheolozi već nekoliko godina detaljno istražuju lokalitet Glac kraj Sremske Mitrovice, gde je otkrivena luksuzna kasnoantička građevina.

U naselju Svinjarica, u blizini Lebana, otkriveno je veliko arheološko nalazište koje potvrđuje da su ovde živeli ljudi još pre 8.000 godina.

Tim srpskih i autrijskih arheologa prošlog leta blizu Caričinog grada otkrio je lokalitet iz neolita. To su prva sistematska istraživanja praistorije leskovačke kotline i Puste reke i trajaće 4 godine. I u Zrenjaninu se nenadano otvorilo arheološko nalazište.

Pre nekoliko dana, tokom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže u zrenjaninskoj Gradskoj bašti, otkriveno je mnoštvo predmeta iz različitih epoha daleke prošlosti - starih i sedam hiljada godina.

Neolitska vinčanska kultura jedan je od najpoznatijih arheoloških fenomena vezanih za teritoriju današnje Srbije.

U Narodnom muzeju u Pančevu u toku je izložba „Forenzika drevnosti" - 20 godina novih arheoloških istraživanja Vinče.

"Srbija vrvi od arheološkog blaga; ono nam je na dohvat ruke", jedan je od zaključaka sa pre par dana održane Konferencije za novinare u Ministarstvu kulture, koja je za temu imala stanje arheoloških lokaliteta i perspektive zaštite.

Oko tri stotine do sada neizlaganih predmeta neprocenjive vrednosti iz crkvenih i manastirskih riznica, sačuvanih od zuba vremena i nasrtaja neumnika koji su želeli da ih oskrnave i zatru, prvi put će biti pred očima javnosti na izložbi u Muzeju SPC.

Naša ekipa je, ekskluzivno, dan pred sutrašnje otvaranje, imala priliku da vidi kako teku poslednje pripreme.

Urednici: Milena Vujović i Tatjana Adamović

Realizacija: Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar