Naše vozačke dozvole u Italiji

Međudržavni dogovor o priznavanju vozačkih dozvola između Srbije i Italije još uvek nije postignut. Za Italiju su još uvek potrebne međunarodne vozačke dozvole. Oni koji u ovoj zemlji borave duže od šest meseci u obavezi su da ponovo polažu vozački ispit.

Jasmina, gledateljka Satelitskog programa RTS-a iz Italije nedavno je postavila pitanje koje se ponavlja unazad dve do tri godine: „Kada će početi da važe naše vozačke dozvole u Italiji? Uz pitanje je stigla i napomena da nije jednostavno polagati ponovo vozački ispit u posle 15 godina i to u inostranstvu. Ranije smo odgovor tražili u nadležnim ministarstvima, kao i u odeljenju za međunarodnu saradnju AMSS-a. Isto smo ponovili i sada. Odgovor je, kao i pre dve godine, stigao iz AMSS-a.

„Naša vozačka dozvola ili naša međunarodna vozačka dozvola važi do 6 meseci. Posle toga treba da se povinujete propisima koji važe u tim zemljama, tj. da polažete vozački ispit i dobijete dozvolu zemlje u kojoj se nalazite. Pretpostavljamo da će se taj problem rešiti kada naša dozvola bude po propisima EU i da će to onda biti jedinstveni obrazac koji će važiti kako u zemljama Eu tako i u Srbiji", rekla je ranije Zorica Bilibajkić iz Auto - moto saveza Srbije i dodala da je na vlastima da taj problem u narednom periodu reše.

U međuvremenu smo saznali da novi obrazac vozačke dozvole iz Srbije može privremeno biti od koristi u nekim zemljama EU, ali ne i u Italiji.

„Po informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo taj dogovor sa Italijom još uvek nije postignut. Nije nam poznato kojom dinamikom se kreću dogovori, jer se oni dešavaju na nivou država. Dakle, za Italiju su još uvek neophodne međunarodne dozvole. U nekim zemljama EU, npr. u Austriji svi koji imaju novi obrazac naše vozačke dozvole mogu da voze bez međunarodne dozvole. Međutim, ukoliko je u pitanju duži boravak u zemljama EU, postupa se u skladu sa propisima svake pojedinačne zemlje, odnosno postoji obaveza da se naša nacionalna ili međunarodna dozvola zamene dozvolom predmetne zemlje po propisima koji su tamo na snazi", dodala je Zorica Bilibajkić.

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 08. okt 2015, 22:52) - Kamion [neregistrovani]

Odgovor

Mozes u celu nemacki da prevodis BIn vozacku dozvolu

(nedelja, 14. dec 2014, 10:37) - hasan [neregistrovani]

vozacka

a u kom si gradu zamenio vozacku

(nedelja, 26. okt 2014, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Dozvole

Zivim u Nemackoj imam Bih i Srbijansku vozacku a ovde sam vozio uz Medunarodnu...Srbijanska vozacka ovde nemoze da se menja ali Bosanska moze tako da sam pre mesec dana na osnovu bosanske dobio i Nemacku..trajalo je nekih 4 nedelje kojekakve provere ali sam je dobio i platio samo 45 eur taksu..

(subota, 12. okt 2013, 02:25) - anonymous [neregistrovani]

vozac

zakuni se? a u nemackoj znaju voziti? zivim u svedskoj, vozio sam u celoj evropi i mogu da kazem da se svugde vozi isto. kakva je razlika izmedju ulica u nemackoj i ulica u beogradu? naravno u nemackoj imaju bolje automobile, pa je samim tim i manje nesreca.

(nedelja, 31. mar 2013, 17:55) - slavko [neregistrovani]

Zamena voz dozvole u Italiji

Kome covek da veruje deset godinas razvlace ,od uskrsa ,bozica sto puta ae sastajali o cemu se dogovaraju samo bog zna Svi dobise neko pravo da zamene vozacke doxvole samo mi Srbi ostasmo da nas vijaju talijanske policije,e sad da bi izgledalo sto teze uveden je uslov zamene do cetiri godine mada nije iskljuceno da se doda jos nesto, sramota.

(nedelja, 24. mar 2013, 15:03) - anonymous [neregistrovani]

Vozacke dozvole u Njemackoj iz Srbije...

...ne vaze kao sto ne vaze ni iz drugih drzava koje nisu clanice Eu...po pitanju vozacki,vlada Srbije nemocna je,Njemacka je pravna drzava i mjesanje u unutrasnju politiku joj,nemoguce je...vi iz Srbije godinu dana mozete voziti a u madjuvremenu morate ponovno polagati testove kao i voznju od polaganja prve pomoci kao i dodatni casova voznje oslobodjeni ste...testovi postoje i nas Srpskom jeziku...100% je tacno,sve drugo,nagadjanje je (sa danom dobijanja kandidature pocinju vaziti i vozacke,zato se i polaze po novim pravilima,priznali to ili ne u Srbiji su vozaci katastrofalni,lose su obuceni).

(nedelja, 24. mar 2013, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

RE: Vozacke dozvole u Nemacckoj.

Zakon je uvek bio i ostao isti, da u Nemackoj....ne vaze Srpske dozvole.Prema tome morate EU-vozacku dozvolu praviti,sa njom mozete onda u celoj Evropi auto voziti, bez problema.

(nedelja, 24. mar 2013, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Vozacke dozvole u Nemackoj

Mene interesuje sta je sa Nemackom??? Nakon 24 godine aktivnog vozackog staza moram da polazem vozacki ispit u Nemackoj, pa da li je to normalno??? Kad ce nase dozvole poceti da vaze u Nemackoj? Sta radi nasa vlada, sto ne ucini nesto i olaksa nam bar to u inostranstvu kad vec nista drugo nije.

(utorak, 12. mar 2013, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

problem

Sad sam procitala na internetu ZAKON za zamenu srpskih dozvola u Italiji.. ima nesto sto nije dobro napisano tj. potpisano....nece je moci zameniti osobe koje su duze od 4 god residenti u IT...Pa bih postavila pitanje.... U cemu je razlika izmedju nasih srpskih dozvola?

(četvrtak, 03. jan 2013, 23:17) - steva [neregistrovani]

dozvole u italiji

ja sam zvao ambasadu u milano rekli su mi u aprilu 2013 da ce biti al nista nije sigurno.