Nova lutka serija za predškolce: Kukuriku šou

Dečja redakcija Televizije Beograd počela je snimanje nove lutkarske serije za predškolce u trajanju od 15 minuta. U 15 epizoda kroz različite dramske situacije, negativne i pozitivne primere, kroz igre, pesmice i pričice, deci ovog uzrasta ponudili bi se različiti sadržaji kroz koje bi oni usvojili neke osnovne pojmove.

Emisije su duhovite, dinamične, atraktivne i prijemčive predškolskom dobu, zabavne i obrazovne u isti mah.

Serija ima stalne likove: lutku petla Kreštislava Petlića i njegovog drugara dečaka Savu Teslića mladog naučnika u pokušaju. Petla glumi i animira glumica Zorana Milošaković Tasić, a dečaka glumac Srđan Jovanović.

Scenarija je napisala pisac za decu Jasminka Petrović. Dramaturg i autor songova Jelena Popadić Sumić. Lutku petla Kreštislava napravili su Milica i Nikola Komazec. Kompozitor je Srđan Marković. Oko ovog projekta okupljena je velika televizijska ekipa. Producent je Ljubica Mirić Petrović. Scenograf je Mira Andrejević a kostimograf Suzana Gligorijević. Organizator Mirjana Đurđević i Milka Jovanović. Reditelj je Filip Čolović. Urednik serije: Vesna Gajović.

 Evo tema koje  se obrađuju u ovoj seriji:
 
1. Početak početka - uvodna emisija o počecima, šta je to kraj a šta početak, uvođenje likova i njihovih karaktera. Rođenje kao početak.
 
2. Kud me vodi voda - o važnosti vode. Koliko naše telo ima vode, kakve sve vode postoje na zemaljskoj kugli. Ko od životinja ne može bez vode. Kako se održava lična higijena. Pranje ruku, kupanje, kako da šampon ne uđe u oči. Biti čist i uredan u kući i obdaništu.
 
3. Sasvim lično, porodično - emisija o porodici, članovima uže i šire porodice. Porodično stablo, rodbinski odnosi. Porodica u životinjskom svetu.
 
4. Opa klopa - emisija o zdravoj ishrani. Kako doručkujemo, šta sve jedemo, a šta ne bismo trebali da jedemo. Neki osnovni pojmovi o vitaminima, važnosti mleka, mesa i slično, kako bi smo što zdraviji bili i porasli.
 
5. Hrabrometar - čega se sve plašimo. Kako prevazići strah. Koji su strašni likovi iz književnosti i crtaća. Zašto volimo da gledamo strašne filmove i slušamo strašne priče.
 
6. Srećan put, srećan put '- koliki je to svet kad može da stane na mapu ili globus. Od moje zgrade do škole ima ...koraka. Kako se raste od stolice i stola do parkića i vrtića. Vremenska i prostorna dimenzija putovanja odrastanja i osvajanja sveta.

7. Bajka za zmajka - o snovima i realnosti, o željama i htenjima. Kako da se ostvare maštarije. Šta bi bilo kad bi bilo... Ko najviše koristi maštu. Nuka i umetnost, šta je to? O bićima iz bajki...
 
8. Prirodna priroda - emisija o prirodi, očuvanju prirode i zagađenju životne okoline. Šta je to ekologija?
 
9.  O bontonu i telefonu -  o adresi na kojoj stanuješ. O tome kako se okreće telefon i koji su važni telefonski brojevi. Šta da radim kad sam sam u kući a nešto se dogodi. Zloupotreba i pravilna upotreba telefona. 
 
10. Reč ima muzika - emisija koja govori o muzici. Šta je to ton, zvuk, ritam. O instrumentima i kako da napravimo svoje instrumente.
                 
11. Staro i novo - šta je to staro a šta novo. Staro vreme i sadašnje. Prednosti i mane. Kako se nekada živelo, a kako sada. Šta raditi sa starim stvarima... Novi drugari.
 
12. Morski zecojelen - emisija o kućnim ljubimcima. Kako izabrati svog kućnog ljubimca. Šta da se radi ako roditelji brane. Prednosti kučića ili mački...
 
13. Ja sam sestrin brat - o sestrama i braći, trenutak kada oni ulaze u porodicu. Kome je bolje: jedincima ili višečlanoj porodici punoj dece.
 
14. Bi bi tu - o vožnji, o saobraćaju... o brzinama o razdaljinama. Avioni ili kamioni, brodovi i podmornice.. Prvi korak nauči da voziš bicikl...
 
15. Cerek planeta - o smehu, o razbijanju dosade, o cerek planeti, o rođendanu i smešnim događajima...

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2013, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

kukuriku šou

Da li se zna kada će početi da se emituje šou

(četvrtak, 21. feb 2013, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

pochetak !!!

10.03.2013. u 12 h ... Jedva chekamo !!! :)

(utorak, 19. feb 2013, 12:52) - Aleksandar [neregistrovani]

Kukuriku šou

Da li neko zna kad počinje emitovanje serijala za decu Kukuriku šou?