Mali dnevnik - emisija za decu

Od ponedeljka, 6. oktobra, radnim danima počinje emitovanje nove emisije na RTS-u, Mali dnevnik.

Informativne emisije na našim TV kanalima uvek su, po pravilu, vrlo gledane. Među njima, po svom značaju i autoritetu uvek se izdvajao Drugi dnevnik Radio-televizije Srbije, sa standardnim terminom u 19.30. To je, bez sumnje, najpopularnija informativna emisija u Srbiji, sa vrlo širokom gledalačkom bazom. Drugi dnevnik, jednostavno, gledaju sve generacije.

U isto vreme, termin pred drugi Dnevnik, svojevremeno je bio rezervisan za dečji program. Rado se sećamo popularnih crtaća u 19.15, uz koje smo odrastali, kao i drugih sadržaja namenjenih deci koje je Televizija Beograd, a kasnije i RTS, emitovao u tom terminu.

Možete li da zamislite decu predškolskog uzrasta kao prezentere ozbiljnih vesti iz zemlje i sveta? Ili kao izveštače sa lica mesta? Ili kao novinare i reportere? A kao prezentere vremenske prognoze? Ili vesti iz sporta?

Mi možemo. I uradili smo to. Radio-televizija Srbije i produkcija "Paprika Latino Studios" sa ponosom vam predstavljaju "Mali dnevnik" - petominutnu informativnu formu, koju u potpunosti realizuju deca.

Mali dnevnik je emisija u kojoj se ništa ne podrazumeva. Ako je odraslima glupo da postavljaju pitanja kada im nešto nije jasno, klincima definitvno nije. Mali dnevnik postoji da bi nas deca koja ne znaju da čitaju novine, telope i reklame, pitala šta tačno znači promenljivo vreme, samit, demokratija, ekonomska kriza ili pdv. Ako objasnimo njima, objasnićemo ponešto i samima sebi. U tih pet minuta osmeh se neće seliti sa lica. U tih pet minuta, gledalac će zaboraviti na probleme. Imaće priliku da se odmori makar na trenutak.

Takav će "Mali dnevnik" imati uticaj na odrasle. Ali šta je zapravo sa našom prvobitnom ciljnom grupom? Šta će vršnjaci naših „malih" novinara moći da vide?

Deca imaju priliku da kroz zabavan i informativan sadržaj, rečima koje su njima bliske, bolje upoznaju svet oko sebe. „Mali" novinari će se truditi da im objasne zanimljive teme, na način na koji oni mogu najlakše da razumeju. Jer, i oni su deca. U tih pet minuta, mališani će se kroz zanimljive priloge i bogat sadržaj edukovati na zabavan način i u sebi podstaći istraživački duh. Osetiće da se konačno neko obraća njima, i da konačno imaju emisiju kao odrasli.

"Mali dnevnik" će pored malog ekrana okupljati celu porodicu. I deca i odrasli će sa pažnjom pratiti vesti koje su nam „mali" izveštači spremili. Odrasli će imati priliku da se nasmeju i na trenutak zaborave svakodnevicu, a deca da nauče mnogo toga. "Mali dnevnik" je sve samo ne mali.

Gledajte "Mali dnevnik" svakog radnog dana na RTS-u i makar na 5 minuta posmatrajte svet dečjim očima.

broj komentara 45 pošalji komentar
(subota, 13. apr 2019, 17:07) - anonymoustea [neregistrovani]

Mali dnevnik

Ovo je pre dobro

(utorak, 19. maj 2015, 20:32) - Slobodan Vrtić [neregistrovani]

molba redakciji

Gledamo Vaš dnevnik svako veće i mnogo nam se svidja. Zato imamo predlog i molbu da dodjete u Aranđelovac i snimite velikog malog šampiona u karateu. Ima samo sedam godina a do sada je osvojio skoro sve turnire apoteke drugi put prvak uže srbije a od prošle nedelje prvak države.Njegovo ime je Mišo Vrtić. Moj tel je 069/8166735. Slobodan Vrzic.

(ponedeljak, 18. maj 2015, 19:32) - Nevena Ćulibrk [neregistrovani]

Vrtić ,,Kolibri" Kikinda

Predlažem Vam da snimite emisiju u pomenutom vrtiću,iznenadičete se kako je lep , uređen i opremljen. Mislim da je takvih malo i u Beogradu, a naročito u provinciji. Biče interesantno,obećavam,,takvih je malo u Srbiji.

(petak, 10. apr 2015, 19:57) - Danilo [neregistrovani]

Bravo RTS-u

Ovi mališani slatki su

(utorak, 24. mar 2015, 19:36) - Jovana [neregistrovani]

Mali dnevnik

Poštovana redakcijo,
Mali dnevnik je nešto najlepše što ste uveli u svoj repertoar, samo nastavite sa tim, šteta što ne traje duže. Svaka vam čast! Sve pohvale!

(subota, 14. mar 2015, 16:18) - Zolgica [neregistrovani]

Pohvala za Mali dnevnik

Postovana redakcijo,
sa velikim zadovoljstvom pratim odlican, poucan i raznovrstan "Mali dnevnik". Uzivanje je gledati decu koja nas ocaravju iz dana u dan.
Ja vam, zapravo, pisem, da bih vas pohvalila, da ste promenili program na kraju. Divno je cuti kada nas deca pozdarve sa "zdravo", umesto sa tako rasirenog ne-naseg pozdrava "cao".
Neizmerno vam hvala

Pozdrav

(četvrtak, 12. mar 2015, 22:55) - ljiljanaanonylmous [neregistrovani]

mali dnevnik

Uneli ste veliku radost u moj dom. To je jedini dnevnik koji redovno prativ. Bravo za RTS.

(sreda, 04. mar 2015, 22:52) - ružicaanonymous [neregistrovani]

odušvljenje

Bravo, i čestitke svima! Divno osveženje i predah od teških vesti! Hvala, hvala. Sigurna sam u Vaš uspeh, i verujem da ćete biti najgledaniji! Oborite, sve rekorde!

(subota, 21. feb 2015, 22:20) - I rezija rezirana! [neregistrovani]

Nista tu nije lepo,

bez decije spontanosti!-Ukinuti!

(subota, 21. feb 2015, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

kako se prijaviti

Z. anima me kako deca mogu da se prijave za ucesce u decijem dnevniku.