Štoperica

Serijom emisija „Štoperica" Školska rubrika Redakcije dečjeg i školskog programa uključila se u akciju „Karakterom protiv nasilja".

Vaterpolo savez Srbije u saradnji sa Centrom za prave vrednosti i uz podršku svih fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu, Ministarstva za sport i omladinu Srbije kao i medijsku podršku RTS-a, pokrenuo je akciju „Karakterom protiv nasilja" čiji je cilj afirmacija morala u sportu i životu.

 Projekat je usmeren na razvoj i vaspitanje karaktera mladih ljudi, na formiranje osnovnih moralnih principa: poverenje, poštovanje, odgovornost, fer ponašanje, staranje, briga o drugima i građanstvo, i tri osnovna oblika morala u sportu: fer-plej, sportsko ponašanje i sportski karakter.

Ciklus emisija „Štoperica" kao okosnicu ima sportiste i sport. Svaka od 11 emisija pojedinačna je tematska celina, posvećena jednom sportu (plivanje, veslanje, karate, streljaštvo, boks, ragbi, fudbal, atletika, vaterpolo, košarka, rukomet).

Mladi sportisti, rekreativci, kadetski i juniorski reprezentativci, snimani su na takmičenjima i u letnjim kampovima širom Srbije - na Kopaoniku, Gružanskom jezeru, u Kikindi, Kragujevcu, Karatašu, Kovilovu, Beogradu.

 Dokumentaristički pristup u realizaciji i  autentični ambijenti i atmosfera omogućili su direktan uvid u život sportista koji su govorili o svojim snovima, očekivanjima, istrajnosti, krizama, poštovanju, događajima koje pamte, fer - pleju, odgovornosti... U seriji „Štoperica", pored sportista učestvuju i treneri i sudije, a posebna celina je završnica emisija u kojoj govore poznati, i u svetu afirmisani sportisti - karatistkinja Tanja Petrović, strelac Jasna Šekarić, bokser Tadija Kačar, košarkaš Miroslav Berić, fudbalski selektor Radomir Antić, plivač Ivan Lenđer, atletičarka Sonja Stolić, vaterpolista Nikola Kuljača, veslač Đorđe Višacki, rukometaš Vladimir Perišić.

Pored zanimljivih informacija o istorijatu, opremi i pravilima sportova, edukativni karakter emisija proširuje se učestvovanjem lekara iz Republičkog zavoda za sport koji gledaoce upoznaju sa zdravstvenim aspektima određenog sporta.

Serija „Štoperica" zamišljena je kao mogući odgovor na učestalu pojavu nasilja među mladima, na taj način što pruža uvid u život sportista ispunjen velikim odricanjima, ali i vrhunskim rezultatima i zadovoljstvom, uvid u život sa smislom.

broj komentara 0 pošalji komentar