Seksperti

Seksualni sadržaji su u današnjem društvu široko zastupljeni u svim medijima. Međutim, obilje tih informacija ne dolazi iz stručnih i odgovornih izvora, pa, umesto da edukuje, može se reći da čak zbunjuje mlade u vezi sa seksualnošću.

Djordje Uzun-Mirkovic(Jovan), Sofija Jovanovic(Jovana), Strahinja Blazic(Marko) i Iva Kosovac (Jovana).jpg

Šokantan je podatak da svake godine u Srbiji neplaniranu trudnoću prekida oko 6.000 adolescentkinja, a oko 70 odsto polno prenosivih infekcija nastaje kod osoba mlađih od 25 godina.

Kako je seksualnost neraskidivi deo svake ličnosti, a u pubertetu jedna od najčešćih tema za razmišljanje i eksperimentisanje, neophodno je mladima pružiti otvoreno, bez ustezanja, ali naučno i praksom utemeljene odgovore na sva njihova pitanja.

Seksualnim vaspitanjem se, kroz sedam polučasovnih epizoda, bavi nova igrano-dokumentarna serija Školskog programa RTS-a Seksperti.

Jelena Simic, Vanja Videnov, Boba Latinovic, Aleksandar Lazic i Marko Skuletic.JPG

Stručni tekst koji su napisali dr Gordana Rajin, dr Katarina Sedlecki i psiholog Maja Radojević iz Savetovališta za mlade pri Institutu za majku i dete u Beogradu, scenaristički je adaptiran u simuliranu emisiju Seksperti, u kojoj glumci Aleksandar Lazić i Boba Latinović, zajedno sa vršnjačkim edukatorima Centra E8, razgovaraju o temama u vezi sa ljudskom seksualnošću.

Sastavni deo emisija su i ankete, u kojima osnovci iz Beograda i Niša prenose svoja razmišljanja i znanja u vezi sa seksom, a poznate ličnosti, kao što su Marko Živić, Gordan Kičić, Isidora Bjelica i drugi, iznose svoje stavove o seksualnosti. Iz epizode u epizodu, kroz igrane scene, pratimo i kako osmoro tinejdžera otkriva svoju seksualnost.

Djordje Maksimovic(Sasa), Ceda Medjed(Boban), Djordje Uzun-Mirkovic(Jovan) i Strahinja Blazic(Marko).JPG

Prva epizoda istražuje pojam seksualnosti, šta je oblikuje, koji su aspekti i faze u njenom razvoju, do kakvih psiho-fizičkih promena dolazi u pubertetu i šta ih izaziva, šta su menstruacija, PMS i noćne polucije.

Urednik serije je Tamara Vešković, scenaristi su Ljubinka Stojanović i Tamara Vešković, kompozitor Nebojša Marković, producent Velimir Radošević, scenograf Sava Aćin, kostimograf Biljana Mihajlović, montažeri Miroslav Nikolov, Tihomir Dukić i Milan Radičević, direktor fotografije Dragoslav Bojković i reditelj Igor Basorović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. maj 2011, 14:13) - Gost [neregistrovani]

video podcast

Postovani, Da li mozete da postavite serijal Seksperti na Vas video podcast za preuzimanje? Ili mozda da reprizirate ceo serijal? Hvala!

(sreda, 07. apr 2010, 11:01) - Anika [neregistrovani]

Isidora Bjelica...

Ideja je super,ali skepticna sam malo kad je u pitanju edukacija mladih iz dva razloga:neki od njih znaju i vise od odraslih ljudi,a sa druge strane kladim se da ce teme,opet,biti uvijeno pomenute,a ne rasvetljene.Seks je ovde jos uvek taboo,a ne zna se ko koga!:)Raduje me sto ce Isidora Bjelica da se ukljuci u taj projekat,jer da nije nje i njenih knjiga,mnoge cure bi bile neobavestene.Steta samo sto nije ranije najavljen projekat,pa da se pruzi sansa mladima da postavljaju pitanja i kazu sta ih zanima,a onda da se daju odgovori...