Može i drugačije

Sukobi među generacijama, nerazumevanje, prepirke oko novca i prostora u stanu, neki su od problema sa kojima se suočava svaka porodica u Srbiji. Imati porodičnog terapeuta nije svakom dostupno, ali nova igrana serija Školskog programa RTS-a pod nazivom Može i drugačije jeste primer dobre terapije za sve nas.

Scenario ove serije (scenaristkinja Minja Filipović, stručni saradnik na scenariju Danijela Jugović, psiholog) dobio je preporuku da se realizuje od strane stručne komisije (Ivana Dimić, Miodrag Marinković i Gordan Mihić) na Javnom konkursu RTS za sinopsise i scenarija igranih serija.

Serija "Može i drugačije" jedna je u nizu serija kojima će u narednom periodu, Školski program pokušati da približi i spoji potrebe savremenih gledalaca sa tradicijom kvalitetnih školskih programa. Verujemo, da je u svima nama ostalo dovoljno pozitivne energije i želje da osvestimo svoje ponašanje i da i sebi i drugima pokažemo da neke stvari mogu i drugačije.

Petočlana porodica Spasić živi u zajednici sa gospođom Nadeždom Nenadić, majkom Jelice Spasić, tj. taštom njenog supruga Nikole Spasića. Jelica i Nikola imaju troje dece: dva sina i ćerku. Problemi se javljaju dnevno u ovoj porodici, gde komunikacija među generacijama nije na zavidnom nivou. To su problemi koji uglavnom muče veliki deo naše populacije, a ako se ne rešavaju, narastaju u sve veće konflikte. Rešenja su najčešće vrlo jednostavna i ako ih usvojimo, možemo život učiniti ako ne mnogo lepšim, ono sigurno podnošljivijim. Svaka epizoda je priča za sebe.

Likovi:

Porodica Spasić: Mama Jelica - Minja Filipović: Gospođa između 45 i 50 godina.

Energična, vredna, fakultetski obrazovana, radi od 8 do 16 u privatizovanoj firmi. Ima troje dece, koju pokušava da drži pod kontrolom, ali joj to baš i ne uspeva. Nezadovoljna je svakodnevnim životom koji joj se dešava dok planira druge stvari. Vrti se u začaranom krugu, iz koga ne vidi izlaz. Komunikacija sa mužem, s kojim je dvadeset godina u braku, nije na zavidnom nivou. Vreme koje provode zajedno nije kvalitetno i kao da ih još više udaljava.

Tata Nikola - Goran Sulatanović: Gospodin između 45 i 50 godina. Takođe fakultetski obrazovan i radi kao ekonomista u firmi koja još uvek nije privatizovana. On se oseća veoma umorno i staro, bez želje da bilo šta menja u svom životu, kojim takođe nije zadovoljan. Jedino šta bi voleo jeste da se penzioniše i da ima penziju od koje bi pristojno živeo.

Kriza srednjih godina, depresivnost okruženja, nezadovoljstvo poslom, tranzicija države.... sve ga pritiska i parališe. O sebi sve više razmišlja kao o promašenom čoveku!!!!

Sin Željko - Srđan Jovanović: Željeni sin svojih roditelja. Ima 19 godina i upisao se na fakultet koji ga baš ne interesuje. Još uvek nije svestan da mu samo obrazovanje i materijalna nezavisnost daju pravo da odlučuje i da zrelost ne znače godine nego postupci. Površnost u ophođenju sa porodicom i okrenutost sebi daju mu ton samoživosti i egocentrizma.

Ćerka Ljubinka - Jelena Rakočević: (Ljubi je majka). Šesnaestogodišnja devojka u pubertetu, koja nosi u sebi bunt generacije - da svet postoji radi njih i da se vrti oko njih. Sa svojim ljubavnim problemima, misli da je niko ne razume, pa se i ne trudi da bilo šta i bilo kome u porodici i objasni.

Sin Nenad - Vukašin Nikolić: Došao neplanirano i nenadano na svet. Ima sedam godina i ide u prvi razred osnovne škole. Jelica od njega nesvesno pravi njanju, jer ga doživljava kao bebu. Neminovno je napravila da je Nenad veoma razmažen, što jedino ona ne primećuje. Kada razgovara sa njim, prosto promeni ton, čega je Nenad svestan i to koristi maksimalno.

Gđa Nadežda Nenadić- Branka Petrić: Jeličina majka (udovica), gospođa sa visokim kriterijumima, koja je celog života bila autoritet u kući, a i danas se trudi da njena reč bude poslednja.

Komšinica Branka - Milica Isaković Milša: Lepa, ženstvena i koketna mlada žena koja ima između 30 i 40 godina. Razvedena, bez dece, živi sama u stanu koji je pored stana porodice Spasić.

Porodični terapeut - Branislav Zeremski

EKIPA:

Urednik serije: Nevena Mladenović Blagojević

Izvršni producent serije: Svetlana Bandić

Glavni organizator: Jelka Guk

Kostimograf: Aleksandra Aleksandrić

Scenograf: Draško Ivković

Direktor fotografije: Darko Dokmanović

Reditelj: Filip Čolović

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 17. avg 2014, 12:23) - lidija [neregistrovani]

pitanje

Molim Vas odgledalasam jednu epizodu I to igrom slucaja pa posto me privukla gde mogu da odgledam sve ili bar kojim se danimA EMITUJE pOZDRAV I hVALA

(subota, 20. feb 2010, 11:50) - zorica [neregistrovani]

phvale!!!

Svaka cast,odlicno osmisljeno da se situacije daju u dva primera!!!
Napokon i dobrih primera!!!!samo jios vise i cesce da ih dajete!!!!i snimajte!!!!snimajte jos!!!!na mog sina i mene je bas lepo delovala...ima rezultata vasa serija!!!!cista desetka!!!

(subota, 13. feb 2010, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

olično

Mnogo dobra serija. Ne mogu dočekati sledeću. Da li se negde mogu pogledati reprize?

(četvrtak, 11. feb 2010, 22:01) - Ognjen [neregistrovani]

Complimenti!

Edukativna i potrebna serija! Svaka cast!