Велимир Стјепановић за РТС: Одувек сам се осећао као Србин

Пливачки савез Србије потписао је споразум о сарадњи са међународном пливачком лигом Енерџи стандард. То је једна од важних спортских организација која у својим редовима има нека од најугледнијих имена светског пливања. Велимир Стјепановић, пливач био је гост "Хронике".

У разговору са Слађаном Томашевић, Велимир Стјепановић је нагласио важност овог уговора и шта он доноси, такође се осврнуо на своју каријеру и зашто је одлучио да плива за Србију. Рекао је шта планира у наставку каријере и колико ће, отприлике, она трајати. 

Зашто је овај уговор важан, колико ће то помоћи нашим пливачима?

"Има неколико ствари. Прво за пливача је битно јер има више такмичења, самим тим више ће спорт бити популаран, више ће да се у њега улаже. Овај спорт није најгледанији, тренутно, а млади ће моћи да дођу и гледају пливање. Оно што ће изузетно бити добро је што ће најбољи пливачи бити у прилици да се такмиче током целе године, а не само на једном или два пута годишње, што је тренутно случај."

"Има једно такмичење у децембру и евентуално у јулу или августу. И чак то у децембру се не важи нешто претерано, пошто је то у малом базену и нико не гледа то, а све што је у јулу или августу то је велики базен од 50 метара, олимпијски и то се много више цени."

"У суштини, ми имамо једном годишње велико такмичење и сваке четири године имамо олимпијске игре што је онако највећа ствар. Тако да мислим да је ово јако битно да се уведе. Наравно, то неће бити преко ноћи требаће времена да се то развије, али ја мислим да ће то бити, не док ја сад пливам, већ за млађе пливаче."

Докле ћеш још да пливаш? Да ли постоји неки лимит или спортиста сам оцени?

"На спортисти је да сам одлучи. Ја још имам циљеве које хоћу да испиним. Желим да освојим олимпијску медаљу. Да освојим светску медаљу. То су неки циљеви што бих ја хтео да остварим." То је још дефинитивно две-три године, а после тога ћу видети. Зависи од тога како се осећам, како буде ишло."

Твоја животна и спортска прича је веома необична. Поред твог имена стоји - рођен у Абу Дабију, члан пливачког клуба у Дубаију и српски пливач.

"Свуда је чудно име Велимир Стјепановић, али није то било нешто битно, него у том времену много људи није било из Дубаија него живе тамо, нису били локалци, тако да то и није тако чудно. Ми смо у школи имали преко 113 земаља. Тако да није било толико чудно. Родитељи су отишли тамо пре 25-30 година и мо смо једноставно остали тамо. Јесте чудна прича, али ја сам пливао за тај клуб јер сам био ту."

Зашто си одлучио да пливаш за Србију?

"Некако ми је то било коректно. Некако се осећам да ми је ово кућа, да ми је ово дом и да сам увек био Србин и то се показало сада када живим овде. Баш сам се лепо уклопио и некако ми прија да живим овде. Тако да мислим да сам направио добру одлуку што сам дошао овде."

Доживео тишину на Европском првенству у Берлину 2014. Како је то било?

"До тишине је дошло зато што је то било у Берлину и у трци је био Паул Бидерман, који држи светски рекорд на 200 метара краул и био је Јаника Ањел Француз, који је завршио као трећи на крају. Он је био Олимпијски шампион 2012. Он је отпливао најбрже време на 200 метара краул, када су скинули она одела, сада имамо само ногавице, да кажемо. То је била тишина јер су сви мислили да је он победио, кренули су да се деру, али онда су видели да је прво место испред мене и то је променило реакцију публике".

Од 15. до 17. марта одржава се државно првенство у пливању у "СЦ Нови Београд", на коме ти учествујеш.

"Да пливаћу у пет дисциплина."

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 01:32) - anonymous [нерегистровани]

Lepa vest!

Jos jedan od Srpskih sportskih sokolova, spreman i gladan svetskog uspeha i medalja. Napred junace....