Крушевљани донели кући три златне и три сребрне медаље

Светске игре Специјална Олимпијада су највећи спортски догађај ове године на планети са седам хиљада учесника из 190 земаља. Одржане су у Уједињеним Арапским Емиратима, а наши такмичари су се вратилили са 19 медаља. Шест је отишло у Крушевац захваљујући члановима Спортског клуба за децу и омладину са посебним потребама "Палестра".

У српској делегацији са 120 чланова били су најбројнија екипа. У поход на светска одличја у кошарци , пливању и фудбалу из Крушевца је кренуло троје тренера и 17 такмичара. Препуни утисака, богатији за много нових пријатеља, из Абу Дабија и Дубаија вратили су се са три златне и три сребрне медаље.

"Било нам је баш прелепо. Упознали смо ново друштво, упознали семо чак и њихову традицију", рекла је Ђулијана Дир, кошаркашица СК Палестра.

"Ја сам презадовољан и са градом, и са екипом, и било је пуно наших навијача. И баш су нас бодрили. Никад нисам видео овакве навијаче који су подржавали нашу Србију и наш спорт", изјавио је Горан Марић, фудбалер СК Палестра.

Уз "Палестрине" кошаркашице, олимпијске победнице, најтрофејнији су били крушевачки пливачи. Две златне медаље, 50м краул, освојили су Беба Милетић и Иван Раденковић, Марија Мисини сребро на 50м леђним стилом, а Милош Ђокић чак две сребрне медаље – у дисциплини 100м делфин и 200м мешовитим стилом.

"Ја сам отпливао најбоље што сам могао, своје најбоље време на 100м делфин. Фалило за неке три стотинке. Један противник је био бржи од мене, Руи Чанк, ја сам запео колико сам могао али нажалост изгубио сам снагу", додао је Милош Ђокић, освајач сребрне медаље делфин и мешовитим стилом.

И Фудбалерке крушевачког Напретка су на Светским играма биле део Палестриног тима.

"Сви смо заједно лепо се сложили. Стварно је било неописиво", изјавила је Мелита Радосављевић, фудбалерка Напретка из Крушевца.

"Играли смо баш како смо замишљали и како смо тренирали", закључила је Миона Нешић фудбалерка Напретка из Јушевца.

У пуном значењу олимпијски слоган "Будимо уједињени" показао се у инклузивним спортовима.

"Ту се инклузија види у правом светлу. Када играју и девојчице и дечаци, сличних су способности и то је стварно оно право дружење, а у игри, наравно да они помажу једни другима. Асистирају како би деца са интелектуалним потешкоћама освојила неки добар поен", навела је Мирела Милојевић, председница СД Палестра.

број коментара 0 Пошаљи коментар