Путин: Казна због допинга не може да буде колективна

Председник Русије Владимир Путин рекао је да постоје политички разлози иза одлуке Светске антидопинг агенције (ВАДА) да забрани руским спортистима учешће на свим међународним такмичењима у наредне четири године.

ВАДА је у понедељак суспендовала такмичаре из Русије због малверзација са лабораторијским подацима, па руски спортисти под заставом своје земље неће моћи да учествују на Олимпијским играма у Токију 2020. године, као ни на Светском првенству у фудбалу у Катару две године касније.

"По мом мишљењу, а мислим да су сви са тим сагласни, свака казна још од Римског права, треба да буде индивидуална и базирана на томе шта је нека особа урадила. Казна не може да буде колективна и не може да утиче на оне људе који нису направили прекршај", рекао је Путин после састанка Нормандијске четворке у Паризу, преноси Ројтерс.

Русија има 21 дан да уложи жалбу Суду за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани, а сви спортисти који докажу да нису умешани у допинг скандал, моћи ће се такмиче под неутралном заставом.

"Мислим да из стручњачи из ВАДА то добро разумеју. Ако неко од њих доноси одлуке о колективном кажњавању, мислим да се може претпоставити да темељ такве одлуке није брига о чистоти међународног спорта него политичка одлука, која нема никакве везе с интересима спорта или олимпијскога покрета".

Путин је рекао и да Москва има темеље за жалбу против одлуке ВАДА, јер како каже, закључци тог тела не садрже оптужбе упућене руском Олимпијском комитету.

"Ако нема притужби против неке земље, онда она мора да се такмичи под својом заставом. То је записано у Олимпијској повељи. То значи да одлука ВАДА крши повељу. Имамо темеља за жалбу", закључио је Путин.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

@Igra na duge staze

Svuda je sport drzavni projekat. Bar u jacim drzavama. Sportisti su najvece patriote na svom bojnom polju.

(уторак, 10. дец 2019, 15:09) - anonymous [нерегистровани]

Само се Руси допингују?

Шта лупате? Спорт није државни пројекат? Наравно да јесте, посебно у Америци. Стипендије, сколаршипи, дроге? То није државни пројекат? Она мала америчка гимнастичарка, чудо од детета што је понела кући пет медаља, не пије пет различитих медикамената да јој среде психу. И сви легални. Амерички спринтери најбољи на свету, су падали на тестовима, па Америку нико није избацио из спорта. А тек кошаркаши што скачу по два метра у вис.

(уторак, 10. дец 2019, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

Svasta cu procitati

Ja ne znam elitni sport u NL, a da ga ne podrzava drzava i da drzava ne stoji iza njega, a pogotovo kad je rijec o olimpijskim sportovima. I da, fudbal su takodjer sankcionisali, jer su rekli da Rusija ne moze nastupiti na SP 2022. Cisto politicka odluka.

(уторак, 10. дец 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Kako misli kolektivna?

Pa nisu fudbalere sankcionisali.
Pitanje je zašto ruske vlasti nisu same uradile kontrolu? Zašto su aljkavi i u tome?
Uostalom, kaže se da oni koji nisu dopingovani imaju pravo nastupa.

(уторак, 10. дец 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

igra na duge staze

Šta VADA traži od Rusije. Da izbaci državu iz sporta tj. da prestane državno projektovanje, planiranje i finansiranje elitnog sporta. Traži ono što se na zapadu godinama podrazumijeva. VADA je postala strpljiva i ove 4 godine ne znače da su zadnje. Promjenila su se pravila konačni sud daje Vada, a ne MOK. Ima Rusa koji shvataju o čemu se radi, ali ih niko ne sluša. Sport je sport, a ne državni projekt.