Кинези најбројнији на ОИ

Кина је представила олимпијски тим од 639 спортиста, што је екипа за коју многи процењују да ће заузети прво место на листи по броју освојених златних медаља.

Кина ће највероватније имати најбројнији тим на Олимпијским играма, које почињу за две недеље. Ова земља је на играма у Атини пре четири године извела тим од 407 спортиста, а у Сиднеју пре осам година 311.

Велике звезде, као што су НБА кошаркаш Јао Минг и атлетичар Лију Сијанг, биће под великим притиском да на домаћем терену остваре добре резултате. Влада Кине нада се да ће искористити Олимпијске игре да прикаже земљу као надолазећу политичку и економску силу.

Кина је у Атини 2004. године освојила 32 златне медаље, четири мање него САД, које су у укупном збиру свих одличја освојиле 39 медаља више. Русија је тада освојила 10 медаља више од Кине, али само 27 златних.

САД су ове недеље објавиле да ће послати 596 такмичара у Пекинг, иако списак може да се промени због непредвиђених околности, као што су повреда или болест.

У жељи да освоје што више медаља, кинеске државне спортске школе нациљале су релативно непопуларне спортове као што су стрељаштво, женско дизање тегова, веслање, бокс и бициклизам. Очекује се да ће Кинези победити и у спортовима у којима традиционално доминирају- скоковима у воду, бадминтону и стоном тенису.

број коментара 0 Пошаљи коментар