Два дана у реду за улазнице!

Најупорнији Кинези два дана стајали су у реду у Пекингу да би купили улазнице за Олимпијске игре.

Ред дуг неколико стотина метара у коме је стајало 10.000 људи на 35 Целзијуса обезбеђивале су јаке снаге полиције и војске. Изузетно интересовање владало је у престоници Кине за последњи контигент улазница за Олимпијске игре. 

Већина карата продате су прошле и претпрошле године путем интернета и требовањем националних олимпијских комитета. Најављена слободна продаја 250.000 улазница у Пекингу изазвала је огромне редове.

Карте су коштале између 15 и 117 долара, најсукпље су биле улазнице за отварање игара (650 долара). Посебно интересовање владало је за кошаркашко такмичење због Јао Минга и за атлетске трке. Кинези желе да осете атмосферу на олимпијским борилиштима и није им тешко да стоје у редовима.

Осим гуркања међу навијачима, неколико медија из Хонг Конга жалило се да су их радници обезбеђења гуркали. Снимци хонгкошке телевизије показали су како полицијаца ставља рукуоко врата телевизијског репортера и повлачи га на земљу. Извештач је казао да је нападнут пошто је његова екипа одбила да напусти медијску зону.

Џанг Сјаођинг, 17-годишњакиња која је дошла из Чангџоуа у области Хебеи да купи карте, рекла је да је ред био прилично миран када је у четвртак поподне дошла, али да је било гурања у петак када су отворени нови шалтери.

"Људи су кренули у стампедо", рекла је она.

Други су били јако задовољни, а 19-годишњи Сјуе Манђије рекао је да се чекање исплатило.

"Не можемо да нађемо карте за спортове које смо хтели да гледамо, али ћу бар видети унутрашњост 'Водене коцке' и 'Птичјег гнезда", рекао је студент, радостан што ће видети пливачко борилиште и главни атлетски стадион.

Сјуе и његових осам пријатеља желели су да гледају кошарку, али су се задовољили синхроним пливањем и квалификацијама у атлетици.

Осим спортова у Пекингу, у продаји се нашло 570.000 улазница за фудбалске мечеве у градовима коорганизаторима, Тијанђину, Шангају, Шењангу и Ћинхуангдаоу.

број коментара 0 Пошаљи коментар