Жуков: Руски спортисти ће учествовати на ЗОИ у Пјонгчангу

Председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков рекао је да није забринут због истраге о допингу и да ће руски спортисти учествовати на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу наредне године. Група од 17 светских челника антидопинг агенција јуче је тражила да се Олимпијски комитет Русије избаци са Игара у Пјонгчангу.

Упитан да ли би истрага о допингу могла да утиче на квалификације и подобност руских спортиста за ЗОИ у фебруару, Жуков је рекао да "сви иду у Пјонгчанг".

"Већина руских спортиста тренира и учествује на међународним такмичењима и сви они иду у Пјонгчанг", рекао је Жуков, који је и члан Међународног олимпијског комитета.

Група од 17 светских челника антидопинг агенција јуче је тражила да се Олимпијски комитет Русије избаци са Игара у Пјонгчангу.

МОК ће ове недеље поново разматрати резултате истраге Ричарда Мекларена, који је пре 15 месеци у свом извештају оптужио Русију за распрострањени допинг, уз подршку и прикривање државе. Истрагом је обухваћено 1.000 спортиста из 30 спортова. МОК ће добити ажуриране извештаје у којима ће бити резултати поновљених анализа 254 узорака урина, али се не планира одлука о подобности учешћа руских спортиста или те земље на такмичењима. После Меклареновог извештаја, Међународна атлетска федерација (ИААФ) је 2015. године суспендовала руске атлетичаре из свих такмичења. МОК није желео да избаци Русију са Игара у Рио де Жанеиру, већ је препустио спортским федерацијама да одлуче о учешћу руских спортиста.

Члан МОК-а Дик Паунд рекао је да је то погрешна порука и да не сме да се понови.

"То је наше такмичење, забога. Ми смо га учинили кредибилним и ми морамо да будемо кредибилни. Пропустили смо велику прилику у Рију", рекао је Паунд.

Светска антидопинг агенција (ВАДА) је у међувремену, због недостатка доказа, одбацила случајеве против 95 руских спортиста, од 96 колико је разматрано из Меклареновог извештаја. ВАДА, ИААФ и Међународни параолимпијски комитет траже од Русије да прихвати одговорност за распрострањени допингу, али МОК није поднео такав захтев.

Председник МОК-а Томас Бах, који је један од најзаслужнијих за учешче Русије на Играма у Рију, рекао је да ће сачекати са оценом док не добије потпуне извештаје.

број коментара 0 Пошаљи коментар