Фифа одустала од проширења броја тимова на Мундијалу у Катару

На Светском првенству у Катару 2022. године наступиће, као и до сада, 32 екипе, а проширење броја тимова очекује нас тек од Мундијала 2026. године, одлучила Фифа.

Иако се навелико нагађало да би на Мундијалу у Катару могло доћи до промене формата такмичења, Фифа је одлучила да проширење броја тимова учесника буде имплементирано тек од 2026. године.

Светска фудбалска асоцијација саопштила је "после темељног и свеобухватног процеса консултација" да промене у овом тренутку нису могуће.

У јануару 2017. године Фифа је једногласно прихватила иницијативу да од Мундијала 2026. године, који ће се одржати у Мексику, САД и Канади, број тимова учесника буде повећан са 32 на 48, да би већ 2018. Инфантино рекао да би проширење могло бити усвојено и за 2022. годину.

Међутим, Мундијал у Катару је превише близу да би се проширење могло увести без великих организационих промена, које би подразумевале додатног домаћина Светског првенства.

Председник Фифе Ђани Инфантино један је од главних заговорника идеје проширења броја тимова, док је водећи аргумент модернизација и глобализација фудбала.

Како сада ствари стоје, Мундијал 2026. године биће први на којем ће учествовати 48 екипа. Биће подељене у 16 група по три репрезентације, по две из сваке групе би ишле у шеснаестину финала, а турнир би требало да траје 32 дана.

Укупан број мечева био би повећан са садашња 64 на 80, али би победник, односно финалиста, одиграо максимално седам мечева, колико и до сада.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

Deki

Fudbal je najljepsi sport, ali dusa fudbala je na ispitu. Cim smo dosli do toga da Katar organizuje SP, da se br. reprezentacija povecava, da postoji nekakav VAR, 5 sudija, stadioni od 500 miliona evra itd. Nema tu vise duse. Ne vidjeh neki carobni prodor, dribling ala Perica Ognjenovic godinama. Pa da mu se citavu sedmicu i divimo i zamjerimo mu na sebicnosti i pretjerivanju u driblinzima.

(четвртак, 23. мај 2019, 00:17) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Мунијал у Катару

А ко гарантује да ће Мундијал да се одржи у Катару? Велики је то бизнис а западне агентуре ће се потрудити у задњем тренутку да направе неки хаос на Блиском истоку. Енглези одавно желе Мундијал.