Контрадикторне изјаве Бугара – да ли је било расизма у Софији?

Утакмица између Бугарске и Енглеске подигла је много прашине у медијима, очекивано, највише у острвским. Међутим, Бугари се не слажу око расистичког навијања домаћих присталица – неки "нису чули", неки не виде ту ништа спорно, док се други ограђују и сраме.

Енглеска је савладала Бугарску у Софији са 6:0, али је меч остао у сенци расистичког навијања домаћих навијача. Енглези су, као и увек када су такве осетљиве ствари у питању, подигли велику прашину, лаи је више него занимљива реакција бугарске стране.

Голман бугарске репрезентације Пламен Илијев каже да су се навијачи "добро понашали", као и да Енглези "претерују", као и да није било погрдних речи упућених нити гостујућој, нити домаћој екипи.

Селектор Красимир Балаков рекао је да није чуо расистичко навијање, али и пребацио лопту у противничко игралиште – "енглески навијачи су звиждали бугарској химни, а у другом полувремену користили су увредљиве речи за наше присталице".

Капитен Ивелин Попов, с друге стране, има потпуно различито виђење ствари.

"Прво сам покушао да разговарам са стјуардима, чије је посао да одржавају ред на трибинама. Сви патимо због таквог понашања (навијача). Мислите да ће ико од страних фудбалера желети да дође да игра фудбал у Бугарској? Расизам је светски проблем који треба искоренити. Ми смо сви људи, без обзира на боју коже", рекао је Попов, а пренео Гардијан.

Бугарски медији осудили су расизам на утакмици, која је два пута била прекидана у првом полувремену, а Енглези су у једном тренутку чак размишљали да напусте меч.

Премијер Бојко Борисов затражио је оставку председника Бугарске фудбалске уније (БФУ) Борислава Михајлова, док је министру спорта наредио да прекине све контакте са савезом, нарочито финансијске.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 13:34) - pravoslavac [нерегистровани]

nema vecih racista od engleza

Pa oni tome istom sterlingu i drugim crnim igracima bacaju kore od banane i gadjaju plasticnim flasama u engleskom prvenstvu kad igraju protiv njihovog tima.A sad mu tapsu i podrzavaju ga

(уторак, 15. окт 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Да је било у

Србији драстично би били кажњени.
Овако Бугарима као њиховим слугама неће се ништа десити.