Јокић: У Америци само играм кошарку, Сомбор је мој дом

Никола Јокић и тренер Денвер Нагетса Мајкл Мелоун имају посебан однос. Градећи га, Американац је постао први НБА тренер који је посетио Сомбор, а све у циљу да се што боље упозна са "природним хабитатом" своје звезде.

Једна од основа успеха сјајних игара Денвер Нагетса ове сезоне у НБА лиги јесу још боље игре Николе Јокића. А позадина тих квалитетних партија српског центра – или свакако важан део комплексног ткива који доприносе играма врхунског спортисте – јесте и однос Јокића и тренера екипе из Колорада Мајкла Мелоуна.

Тренер из Квинса познат је по томе што настоји да се приближи својим играчима, да их упозна на личном нивоу. Стога је и путовао 5.500 миља у Сомбор. Два пута.

У Јокићевом родном граду Малоун се спријатељио са његовим родитељима, али и његовом старијом браћом Страхињом и Немањом.

„Научио сам доста од његовог оца. Морам да будем чврст према Јокићу. Морам да га сматрам одговорним за све што уради, али морам и да га волим, морам да га градим. Све то раде тренери. Морам да га познајем добро, да би он схватио да ми је одистински стало до њега, али до Николе као особе пре него Николе као кошаркаша", рекао је Малоун за медије у Колараду.

У Сомбору Јокић време проводи или на Великом Бачком каналу или око својих коња.

„Он је први НБА тренер који је икада дошао у Сомбор. То значи да ми верује, да верује у мене. Наша веза је јака, што нам помаже. Помаже нам да растемо", рекао је Јокић.
Малоун је у Србији схватио колико је Јокић везан за свој родни град.

„То је мали град. Нема много тога. Имамо реку, то је отприлике то. Ја напросто волим људе овде, моје пријатеље. Дом је дом, разумете?", истакао је Јокић.

„Сомбор, то је мој живот. Све моје је тамо. Овде (у Америци) ја само играм кошарку, Сомбор је мој дом".

У ормарићу у свлачионици Јокић држи ситнице које га подсећају на његове коње. Ту је и цитат, нешто што је Винстон Черчил рекао - о коњима, није тешко претпоставити.

„Има нечега у спољашњости коња што је добро за унутрашљост човека".

Када се пензионише, Јокић жели да се врати у Сомбор, да тамо, можда, поправи услове на тркалишту за коње. До тог тренутка наставиће да буде окосница игре Денвера.

„Има моје неограничено поверење. Завредео га је. Уверио ме је, сваког дана ме уверава, да нисам погрешио када сам одлучио да наш тим игра кроз њега", објаснио је Малоун.

Денвер има изузетно успешну сезону иза себе. Сада је пред Јокићем лето (или део лета) у Сомбору, где ће му се, по свој прилици, придружити изнова Мајкл Мелоун.

Следеће сезоне амбиције у плеј-офу могу да буду само веће...

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2019, 22:49) - Somborac [нерегистровани]

Joka

Nikola, Sombor te voli !

(уторак, 14. мај 2019, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

cim sombor

postane drzava, nikola ce za njih da zaigra hahaha

(уторак, 14. мај 2019, 02:06) - anonymous [нерегистровани]

Sarac

Dok ce nasi momci da ginu za svoju Zemlju i Narod, da nas pokazu u najboljem sjaju i zadnju kap znoja ostave na terenu,on ce da seta svoje konje sa svojim trenerom,pa lepo nema sta.