Фарбање перја Салетових ”орлова“

После седам поприлично успешних година, кошаркашка репрезентација Србије ће црвене дресове заменити плавим и у њима наступати на Мундијалу у Кини. Дакле, уз остајућу резервну белу варијанту, ”орлови” ће поплавети, односно добити ново перје. Шта се крије иза ове одлуке и који су аргументи pro et contra?

Када се недавно појавила ова информација, јавност, поготово она на друштвеним мрежама, била је дубоко подељена.

Две су основне групе - они који су, водећи се носталгијом, одушевљени што ће кошаркаше репрезентативце моћи поново да ословљавају ”плавима", и друга коју представљају они који су због ове промене резигнирани и љути, пре свега зато што се у употребу враћају боје Југославије, државе које одавно нема.

И обе су, мање или више, у праву.

Наиме, враћање плавих дресова могло би да се посматра као жеља за настављањем традиције успеха коју је наша кошарка у њима изградила, као неоспорни стожер и најјача карика југословенске кошарке. Истина, јесу у плавој опреми направљени сви највећи успеси, освајана европска, светска и олимпијска злата, побеђивани моћни Американци и Руси и писана историја. Једноставно, људи плаве дресове поистовећују са славним и успешним временима, које јелте желимо поново да живимо.

Један од примера те укорењености плаве боје у кошарку на овим просторима је и песма која се појавила уочи Светског првенства у Атини 1998, године, које смо као што вероватно знате и освојили, а чији текст између осталог каже: ”Плава мајица, лопта жута, кош је последица шута".

Но, ако погледамо другу страну медаље, можемо видети и опозитну аргументацију.

Југославија од 2003. званично више не постоји као држава, а од 2006. године Србија је независна држава. Почев од тада, са мање или више модификација, спортисти Србије почињу да носе црвену опрему као примарну.

Први су у црвеним дресовима играли фудбалери Србије на првом званичном мечу независне државе у Чешкој 16. августа 2006. године и славили победу од 3:1.

Фудбалери од тада нису мењали боје, рукометаши су такође врло брзо ушли у црвене мајице, док су одбојкаши направили својеврстан компромис и континуитет, и равноправно од тада користили све три боје са државне заставе.

Кошаркашки тим Србије је од 2007. до 2012. године наступао у плаво-белој комбинацији, и у том периоду узео европско сребро 2009. а "отето" му је финале СП 2010. у Турској. Плави орлови су у том периоду пропустили прилику да се пласирају на Олимпијске игре у Лондону 2012.

Почев од 2013. и Евробаскета у Словенији "орлови" су облачили црвене дресове, а производила их је, као што то и данас за КСС чини, кинеска компанија Пик (Peak sport).

Изузев седмог места на том првом такмичењу и несрећног пораза у полуфиналу првенства Старог континента 2015. године, црвени дресови били су талични за изабранике селектора Александра Ђорђевића и са сваког преосталог такмичења они су се у домовину враћали са медаљом у џепу (сребро на СП 2014, сребро на ОИ 2016. и сребро на ЕП 2017. године).

Дакле, успеха је, скоро па редовно било и у новим бојама. Што је један од аргумената групи људи која се противи најављеним променама и која их види као непотребну институционализацију југоносталгије у независну Србију.

Када се погледа шира слика, можда уопште није ни битно у којим се дресовима игра, већ како се игра. А однос према боји дресова ће увек бити личан, уско повезан са емоцијама, а неретко и носталгијом. Има ту и политике и новог-старог националног идентинитета. Па шта код кога превлада...

Кошаркашки савез Србије се овим поводом није оглашавао. Све је остављено за четвртак вече (6.јун), када ће се одржати званична промоција нових униформи...

Кажите нам ваше мишљење, да ли сте за или против враћања плавих дресова?

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (Marko Ljubomirović) 

број коментара 15 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. јун 2019, 12:32) - Дарко [нерегистровани]

Боја

Боје Србске заставе су црвена,плава и бела,репрезентације могу носити те боје,нема се шта полемисати око тога.

(четвртак, 06. јун 2019, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

Hahahah

Koga boli .....u kojoj boji igraju,sto se mene tice mogu i u Meginim dresovima(roze),tesko da ce boja dresa da postigne kos.

(четвртак, 06. јун 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Црвена

Они који кажу да нису Југословени су граниченог схватња? Боже сачувај! Нема више Југосавије, највеће заблуде нашег, српског народа. Ви што жалите за другом Титом припадате пензији. Ово је земља Србија и ми који не памтимо Тита смо Срби, а на ваше заблуде гледамо са сажаљењем. Дакле, црвена боја је логичан избор. Ако узмемо злато сматраћу плаву таличном!

(четвртак, 06. јун 2019, 11:08) - Svensson [нерегистровани]

SFRJ i Srbija=Te isto

Od kojeg korena potiče Jugoslavija nego od onda Kraljevine Srbije/Jugoslavije u kojoj su živjeli sve nacije Jugoslavije. A kad pričamo o titulama CZ i PArtizana onda je uračunata SFRJ i njena plava boja? Zašto bi to bilo greška? Za nacionalste sto posto jeste a za Rodoljube čast i počast. Zato pokažimo da u Srbiji vlada Rodoljubi a ne nacionalisti da bih se razlikovali od onoga što HDZ u Hrvatskoj radi a mi nevolimo. Zato napokon ponovo! Napred Plavi, Plavi.... U svim takmičenjima.

(четвртак, 06. јун 2019, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

Jugoslavija

Apsolutno podržavam plave dresove.
Oni koji kažu da nisu Jugosloveni već nešto drugo su veoma ograničenog shvatanja.
Jugoslavija će mi uvek biti u srcu !
Narod se nije pitao da li hoće rat ili mir
Živela Jugoslavija!!!

(четвртак, 06. јун 2019, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

Sedam prilicno uspesnih godina...

...bez zlatne medalje!
Poslednju zlatnu medalju smo osvojili ne zato sto smo igrali u plavim dresovima pod imenom Jugoslavija, nego zato sto smo te godine odigrali poslednju nacionalnu ligu. Onog trenutka kad prestanemo da igramo Ligu Isluzenih NBA Zvezda i ponovo pocnemo da igramo Srpsku Ligu, ponovo cemo osvajati zlatne medalje, i to nema nikakve veze sa bojom dresova i drugim sujeverjima, vec sa radom na kosarkaskoj bazi.

(четвртак, 06. јун 2019, 00:57) - anonymous [нерегистровани]

Saraj brate

Nema toliko veze ljudi koje je boje dres. Trobojka ce da sija u svakom slucaju. Licno sam da se oprobamo sada malo u plavom dresu..Bice nam srecan! Ali jedno morate sebi obecati vi sto ste protiv plave boje - ako bude zlato onda pristajete:) Zivila Srbija!

(среда, 05. јун 2019, 22:42) - Mitar [нерегистровани]

Srpska boja

Srpske boje su sve tri: crvena, plava i bijela.
Ali na Kosovu polju se udarise zeleni turski barjaci i plavo-zlatni srpski barjaci.

(среда, 05. јун 2019, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Jugoslavija

Da vidimo, u Jugoslaviji smo imali baby boom, porodice su imale po cetvoro djece, a danas izumiremo. Bili smo gospodari svoje sudbine i gospodari svoje zemlje. To se srpskom narodu istinski nije desilo jos od Dusanovog carstva. Stoga, da, volim plavo, da, volim Jugoslaviju i danas, da, srcem i dusom bi zelio da je dozivim opet i konačno, da, zelim plave dresove.

(среда, 05. јун 2019, 21:51) - andra [нерегистровани]

Pazi ovako

Holandski dresovi su narandzasti, boja njihove zastave je(odzgo na dole) crveno belo plavo. Pa kako onda narandzasti? Oni simboliku nalaze u tom sto su to boje njihove kraljevske porodice, a ne boje zastave. Slovenci imaju zelene dresove i ako te boje nemaju ni na grbu ni na zastavi.

Mi na nasoj zastavi imamo plavu boju. Sto je sporna, sto mora crvena da bude primarna? Zato sto je prva u nizu? Ja smatram da nije bitno. Uostalom, ja vecu simboliku nalazim u plavoj boji vezano za ovaj narod. Nisam video domacina u srbiji da nema zasadjenu bar jednu sljivu u dvoristu(da pravi pekmez, da jede,sushi ili da pece rakiju od iste).