Отворена Кошаркашка академија Марине Маљковић у Шангају

У Баошан дистрикту, у Шангају, данас је свечано отворена кошаркашка академија Марине Маљковић, у којој ће девојчице из Кине, попут својих вршњакиња у Србији, моћи бесплатно да тренирају кошарку.

Марина Маљковић, која је са женском репрезентацијом Србије освојила злато на Европском шампионату у Будимпешти 2015. и бронзу на Олимпијским играма у Рију годину дана касније, ужива велику популарност и поштовање у Кини, где тренира женски кошаркашки клуб Шангај Баошан Дахуа.

Академију су данас свечно отвориле Марина, премијерка Србије Ана Брнабић и представници Баошан дистрикта.

Маљковић је истакла да јој је пуно срце што су у Кини, у Баошану, као и у Србији, препознали значај спорта и његовог развоја, посебно женског, јер, како каже, медаља је иста - и мушка и женска.

Марина, која ради у Кини, али је пре неколиковдана дошла у Србију да саопшти списак репрезентације за предстојеће такмичење, одмах затим се вратила у Шангај, због отварања академије, па није ни чудо што у Кини има статус звезде.

Она скромно каже да само ради свој посао, као и свуда где је тренирала, у Србији, Француској, Турској, сада у Кини...

"Моја љубав према кошарци се не мења. Нисам ја звезда, важно ми је да моја екипа побеђује и да децу усмеравано на прави начин, да се баве спортом, да развијају људске вредности и да што више деце има право и прилику да се бави спортом беспплатно, да њихови родитељи немају изговор због чланарине, већ да их усмере на спорт", рекла је она.

Признаје да је била пријатно изненађена колико Кина улаже у женску кошарку.

"Ово је важно и због пријатељства Србије и Кине и моја идеја у спорту је да имамо швво више кинеских екипа које би долазиле у Србију, као и да наши квалитетини спортисти долазе у Кину", рекла је Марина Малкјковић.

Премијерка Ана Брнабић захвалила је Маљковић на свему што ради за Србију и што земљу представља на прави начин.

"Ово прави разлику између Србије и осталих земаља, Спортисти и спортски радници су најбољи амбасадори Србије. Хвала Вам од срца на свему што радите, што верујете у српско кинеско пријатељство. Зато и јесте звезда овде", рекла је Брнабић.

Додала је да Србија никаквим новцем не би могла да плати за промоцју земље, какву својим радом прави Марина Маљковић, која доводи кинеске тимове на припреме у Србију, јер су, каже премијерка, то ствари које ће нам се у будућности вишеструко вратити.

"Није могао да постоји лепши начин да успешну посету Кини приведемо крају. Имали смо одличне политичке разговоре, као и врло добре економске састанке. Свим тим смо још више учврстили челично пријатељство и партнерство Србије и Кине", рекла је Брнабић.

Каква год биле политика и економија у будућности, везе које данас успостављате са овом децом и породицама заувек ће оштати мост између Србије и Кине, поручила је премијерка Марини Маљковић.

"Марина је нама у Србији донела много среће, радости и поноса и сигурна сам да ће ту срећу и радост донети вама и вашем клубу", рекла је Брнабић.

Академија је свечано отворена у спосрткој хали у Баошану, који се простире на 81.562 квадрата, а саграђена је на основу НБА стандарда. У њој се играју утакмице кошаркашке женске лиге Кине.

Гости из Србије имали су прилику да пристуствују тренингу девојчица из Кине, у две групе, за млађе од шест до 10 година и за старије од 10 до 14 година.

Специфичност програма су и часови енглеског језика, на којима девојчице уце кошаркашку терминологију енглеском, што је пракса и у Србији и сада у Кини.

Покрет за женску кошарку, односно, програм бесплатне школе кошарке за девојчице основношколског узраста, Маљковић, са успехом спроводи у Србији од 2105. године.

До сада се у Баошангу пријавило око 450 девојчица.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

Hajmo na teren devojčice 2

I kako je to lepo, zvuči kao stvarno voli sport i decu. To je vrlo lepo od nje da radi sve to besplatno.

(четвртак, 07. нов 2019, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Hajmo na teren devojčice

Besplatno? Znači to je sve volonterski posao, svi treneri tamo se ne plaćaju?
Pa dobro je kad nemaš potrebu za novac nekog da pomažeš :) uvek je lepo pomagati, bravo.