Дејли телеграф: Гетлин умешан у допинг скандал

Светски првак у спринту, Американац Џастин Гетлин, налази се под оптужбом да је умешан у допинг скандал. Британски Телеграф пише да је новинар тог листа, након што се лажно представио, снимио разговор Гетлина са његовим тренером и менаџером у тренинг центру током којег му се нуде забрањене супстанце.

Антидопинг агенција већ је покренула истрагу, након што је током састанка забележено да менаџер Роберт Вагнер изјавио да Гетлин користи поједине забрањене супстанце.

Гетлин, који је два пута падао на допинг тестовима 2001. и 2006. године због чега је четири године био суспендован, оштро је демантовао да је кршио правила и то пошто је отпустио тренера Дениса Мичела због речи да поједине супстанце не могу да се открију на тестовима.

"Не користим, нити сам икада користио забрањене супстанце. Све правне опције су спремне, нећу дозволити да се пишу лажи о мени", написао је Гетлин на Инстаграму и најавио тужбе.

Гетлин је, након што му је 2001. прогледано кроз прсте, постао олимпијски шампион на 100 метара у Атини 2004, светски првак на 100 и 200 метара у Хелсинкију 2005, али када је 2006. био позитиван на тестостерон, бранио се изјавом да је био саботиран и да га је физиотерапеут масирао уљем које је имало забрањену супстанцу без његовог знања, што није уважено.

Био је суспендован на осам година из атлетике, али му је касније казна преполовљена, па када се 2010. вратио, доживео је серију пораза од Јусеина Болта све до 5. августа ове године и финалне трке на 100 метара на Светском првенству у Лондону, када је други пут у каријери, а први од поменуте 2005. (Болт је тада био тинејџер), успео да победи најбржег свих времена.

Гетлин је у Лондону у финалу на 100 метара трчао 9,92 испред 14 година млађег земљака Кристијана Колмана (9,94) и Болта, који је у времену 9,95 стигао само до бронзе и прекинуо низ од десет тријумфа над Гетлином у великим тркама.

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 20. дец 2017, 10:13)
глас разума [нерегистровани]

Борба против допинга

Права борба против допинга нема смисла ако се не крене од оних који имају највеће резултате и достигнућа. Америка ту свакако предњачи, али за сада се само Руси узимају на тапет и то из чисто политичких разлога, што је јадно и очајно. Да ли сад требамо очекивати искључење свих спортсита САД са ОИ и СП?

(уторак, 19. дец 2017, 20:31)
anonymous [нерегистровани]

Истина

Да се не лажемо, ниједан светски рекорд није постављен без допинга. Е сад, зависно од тога ко га је поставио биће одобрен или оспорен.

(уторак, 19. дец 2017, 15:32)
радован [нерегистровани]

срамота

Немогуће, па само се руски спортисти допингују!?

(уторак, 19. дец 2017, 14:36)
Toza [нерегистровани]

ToToToTo

Zabraniti USA Atleticarima ucestvo na SP i OI.