Kako se u Srbiji navijalo, radovalo i strahovalo

Posle naših zlatnih vaterpolista - potop! Radost iz brazilskog bazena preplavila je srpske ulice. Euforija je u sitne sate tek počela. Posle zlatnih vaterpolista i još jedne neprospavane noći, slavio se uspeh srebrnih odbojkašica.

Sve je jasno - Srbija je tokom Olimpijskih igara promenila vremensku zonu. Da je vredelo, najbolje znaju porodice olimpijaca. Suze i smeh smenjivali su se kod Ognjenovića i Brakočevića u Zrenjaninu.

"Plakao sam jutros najviše zbog svih devojaka, zbog svega što je propušteno i osvojeno", kaže Milivoje Brakočević, otac Jovane Brakočević.

"Ja sam verovala u zlatnu medalju, da li verujete, ali i ova srebrna je zlatnog sjaja", priča Bosiljka Ognjenović, majka Maje Ognjenović.

Jednako sija i bronza košarkašica. Povratak na postolje čekao se više od četvrt veka. Navijači znaju da nagrade. Srce je preskakalo u Šapcu, gde kajakaši donose srebro.

"Otprilike mi je i puls bio kao kad sam se takmičio", kaže Milan Đenadić iz Kajak klub "Zorka" iz Šapca.

Rekord za bronzu oborila je Ivana Španović, očekivanja je ispunila 18-godišnja Tijana Bogdanović.

Subotica je dočekala šampiona od koga je sve počelo. Davor Štefanek doneo je obećano zlato. Ima još jednu želju i još jedno obećanje.

"Sledeće godine će biti Evropsko prvenstvo u Srbiji, u Beogradu ili Novom Sadu, i bilo bi lepo kad bi bilo mnogo publike da pred svojom publikom osvojim i to zlato i upotpunim sva tri zlata", ističe zlatni olimpijac.

Dok Štefanek nije sportsku sreću okrenuo u korist srpskih olimpijaca, u Srbiji se tugovalo, čini se, i više nego što je primereno. Lekcija za negativce - podrška brazilskih navijača za Novaka Đokovića naročito.

"Nažalost, nije uspeo ali može on da računa na brazilsku podršku uvek. Želim da se zahvalim odbojkaškoj ekipi Srbije što su dobili veliku podršku brazilskih navijača. To može da se vidi po rečima da su Brazil i Srbija kao braća", naglašava Huan Oliveira Bomfim iz Ambasade Brazila u Srbiji.

Srbija i Amerika, košarkaško finale pratiće se bez daha. Milovan Teofilović, prvi trener Valjevca Miloša Teodosića, u jedno ne sumnja: "On će svakako biti jedan od ponajboljih igrača i ja, poznavajući ga, znam da će dati sve od sebe. Sigurno ćemo dati sve od sebe i ako Bog da, da osvojimo zlato."

Euforična završnica 17 olimpijskih dana i brojne neprospavane noći vrhunac će dostići u večerašnjoj ceremoniji zatvranja 31. Olimpijskih igara. Od sutra opravdanja ne vrede, ali pobede nastavljaju da inspirišu.

broj komentara 0 pošalji komentar