Laudi spašen život transplatacijom pluća

Legendi Formule 1 iz Austrije Niki Laudi spašen je život transplatacijom pluća koja su mu trajno oštećena tokom udesa koji je imao tokom 70-tih godina vozeći Formulu 1 . Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ.

Lauda je, nakon odmora na Ibici, primljen u bolnicu zbog virusnog oboljenja.

On je mislio da je dobio letnji grip, ali je zbog imunog sistema primljen u bolnicu.

Prvo se govorilo da dobro reaguje na terapiju, a iz bolničke sobe Lauda je upravljao svojom aviokopanijom „Laudamošen".

Ubrzo lekari su ustanovili da moraju prvo da mu izvrše zahvat na srcu, ugradivši stent, a zatim je došlo do dramatičnog razvoja stanja nekadašnjeg sportiste.

Lekari su ustanovili upalu pluća, a pošto su njegova pluća bila teško oštećena u udesu koji je imao tokom 70-tih godina vozeći Formulu 1, kada je skoro izgoreo u svom vozilu, Lauda je bio u životnoj opasnosti.

Doktori bečke bolnice uspeli su da iz inostranstva dobiju pluća, koja su dovežena specijalnim letom u Beč, a potom je izvršena transplantacija, koja je obavljena, kako navode mediji, gotovo u poslednjem trenutku.

Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ.

Inače Lauda je započeo karijeru u Formuli 1 1971.godine, a 1974. I 1975.bio je šampion vozeći za tim Ferarija, i 1984.za volanom Meklarena.

Nakon teškog udesa u trci na Nirnburgringu 1976.Lauda, koji je jedva preživeo, pošto mu se zapalilo vozilo, uspeo je da se vrati samo godinu dana kasnije Formuli 1.

broj komentara 0 pošalji komentar