Žukov: Ruski sportisti će učestvovati na ZOI u Pjongčangu

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je da nije zabrinut zbog istrage o dopingu i da će ruski sportisti učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu naredne godine. Grupa od 17 svetskih čelnika antidoping agencija juče je tražila da se Olimpijski komitet Rusije izbaci sa Igara u Pjongčangu.

Upitan da li bi istraga o dopingu mogla da utiče na kvalifikacije i podobnost ruskih sportista za ZOI u februaru, Žukov je rekao da "svi idu u Pjongčang".

"Većina ruskih sportista trenira i učestvuje na međunarodnim takmičenjima i svi oni idu u Pjongčang", rekao je Žukov, koji je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Grupa od 17 svetskih čelnika antidoping agencija juče je tražila da se Olimpijski komitet Rusije izbaci sa Igara u Pjongčangu.

MOK će ove nedelje ponovo razmatrati rezultate istrage Ričarda Meklarena, koji je pre 15 meseci u svom izveštaju optužio Rusiju za rasprostranjeni doping, uz podršku i prikrivanje države. Istragom je obuhvaćeno 1.000 sportista iz 30 sportova. MOK će dobiti ažurirane izveštaje u kojima će biti rezultati ponovljenih analiza 254 uzoraka urina, ali se ne planira odluka o podobnosti učešća ruskih sportista ili te zemlje na takmičenjima. Posle Meklarenovog izveštaja, Međunarodna atletska federacija (IAAF) je 2015. godine suspendovala ruske atletičare iz svih takmičenja. MOK nije želeo da izbaci Rusiju sa Igara u Rio de Žaneiru, već je prepustio sportskim federacijama da odluče o učešću ruskih sportista.

Član MOK-a Dik Paund rekao je da je to pogrešna poruka i da ne sme da se ponovi.

"To je naše takmičenje, zaboga. Mi smo ga učinili kredibilnim i mi moramo da budemo kredibilni. Propustili smo veliku priliku u Riju", rekao je Paund.

Svetska antidoping agencija (VADA) je u međuvremenu, zbog nedostatka dokaza, odbacila slučajeve protiv 95 ruskih sportista, od 96 koliko je razmatrano iz Meklarenovog izveštaja. VADA, IAAF i Međunarodni paraolimpijski komitet traže od Rusije da prihvati odgovornost za rasprostranjeni dopingu, ali MOK nije podneo takav zahtev.

Predsednik MOK-a Tomas Bah, koji je jedan od najzaslužnijih za učešče Rusije na Igrama u Riju, rekao je da će sačekati sa ocenom dok ne dobije potpune izveštaje.

broj komentara 0 pošalji komentar