Li: Nuklearni napad tokom Olimpijade? Preteruju...

Do Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji ostalo je nešto više od 100 dana, a predsednik Organizacionog komiteta Olimpijade u Pjeongčangu Li Hi-Beom u izjavi za AFP odbacio je kao "preterivanje" strahovanja od potencijalnog severnokorejskog nuklearnog napada.

AFP navodi da je veći broj zemalja izrazio zabrinutost u vezi sa Olimpijadom koja će biti održana na samo 80 kilometara od žestoko utrvrđene vojne zone koja deli Korejsko poluostrvo.

Podseća se da je Severna Koreja prošlog meseca izvela šestu nuklearnu probu, do sada najmoćniju, a takođe je i raketama prebacila preko teritorije Japana pri čemu su projektili pali u Pacifički okean, istovremeno razmenjujući uvrede i pretnje sa Vašingtonom.

I pored svega toga Li smatra da je zabrinutost u vezi sa mogućim napadom na Pjeongčang preuveličana, a iako su planovi za slučaj da se nešto desi spremni, on veruje da neće biti potrebni.

"Koreja nije podeljena juče, Koreja je podeljena od 1945", kazao je Li.

On je dodao da je Južna Koreja organizovala nekoliko "veoma bezbednih i sigurnih sportskih događaja".

"Pjeongčang nije izuzetak", rekao je predsednik Organizacionog komiteta Olimpijade nazivajući strahovanja od napada "nekom vrstom preterivanja".

AFP navodi da su Francuska, Nemačka i Austrija izrazili zabrinutost u vezi sa bezbednošću sportista tokom Olimpijade, dok je Velika Britanija načinila planove za evakuaciju u slučaju potrebe.

broj komentara 0 pošalji komentar