Severna Koreja šalje 22 sportista na ZOI

Severna Koreja će poslati 22 sportista na Zimske olimpijske igre u susednoj Južnoj Koreji idućeg meseca, a oni će se nadmetati u tri sporta i pet disciplina, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Pjongjang i Seul su se dogovorili da marširaju pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju Olimpijade, a imaće i jedinstven tim u ženskom hokeju na ledu, navodi se u saopštenju MOK-a, kojim su potvrđeni raniji navodi.

Severna Koreja će u Južnu Koreju, takođe, poslati 24 zvaničnika i 21 predstavnika medija, prenosi Rojters.

"Današnji dan je prekretnica na dugom putovanju", rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah, istakavši da je ovakav sporazum bio nezamisliv pre samo nekoliko nedelja.
Bah je izrazio nadu da će ZOI otvoriti vrata za svetliju budućnost na Korejskom poluostrvu.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je, u odvojenom saopštenju, navelo da će Severna Koreja u tu zemlju poslati delegaciju koja treba da proveri kako teku pripreme za odlazak severnokorejske umetničke trupe na ZOI u Pjongčangu.

Pjongjang je poslao saopštenje u kojem navodi da će poslati delegaciju 21. januara, te da bi plan posete mogao da bude sproveden kao što je ranije dogovoreno, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo.

Severna i Južna Koreja dogovorile su se ranije ove nedelje da će umetnička grupa Severne Koreje od 140 članova dvaput nastupiti u Južnoj Koreji za vreme Zimskih olimpijskih igrara.

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu od 9. do 25. februara.

broj komentara 0 pošalji komentar