Evolucija fudbala, šta nam donose nova pravila u Premijer ligi?

Engleska Premijer liga ove sezone potvrdila je ono što se godinama nagoveštavalo, da je najjače nacionalno fudbalsko takmičenje na svetu. Od sledeće sezone, sudije na Ostrvu sudiće po novim pravilima, koja bi trebalo da ubrzaju samu igru, ali i donesu dodatan kvalitet utakmicama širom Engleske.

U finalu Lige šampiona sastaće se Liverpul i Totenhem, dok će se za trofej u Ligi Evrope boriti Arsenal i Čelsi. Premijer liga je konačno potvrdila da se radi o najjačem nacionalnom klupskom takmičenju na svetu, iako mnogi već godinama žele da potcene teranje lopte na Ostrvu.

Ako se prethodno navedenom doda činjenica da među finalistima evrotakmičenja ove sezone neće biti šampion Engleske, jasno je da je Premijer liga daleko ispred španskog, italijanskog, nemačkog i francuskog šampionata.

Za razliku od klubova iz Premijer lige, engleske sudije ne kotiraju se visoko na Fifinim rang-listama, o čemu svedoči i činjenica da nije bilo predstavnika "kolevke fudbala" na poslednjem Svetskom prvenstvu odigranom u Rusiji.

Delimično i zbog toga, Premijer liga od naredne sezone uvodi nova pravila, koja će, svako na svoj način, doprineti boljem kvalitetu fudbala, ali i olakšati sudijama posao u brojnim situacijama.

VAR tehnologija stiže u Premijer ligu 

Sledeće godine utakmice na Ostrvu biće pokrivene VAR (Video Assistant Referee) tehnologijom, koja se prilično uspešnom pokazala u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona. Video-pomoć bi trebalo da smanji broj sudijskih grešaka, samim tim rezultati će biti pravedniji.

VAR se primenjuje prilikom golova, odnosno okolnosti koje rezultiraju pogocima, kod dosuđivanja penala, dodeljivanja crvenih kartona ili pogrešnog identiteta.

U svakom kod ovih scenarija, odluka može biti preinačena, ali samo u slučaju "jasne greške". Sudija može zatražiti snimak incidenta, ali i VAR sudija može ukazati glavnom kolegi na grešku.

VAR je na Ostrvu prvi put upotrebljen 8. januara 2018. na utakmici trećeg kola FA kupa između Brajtona i Kristal Palasa, ali će biti sastavni deo Premijer lige tek od naredne sezone.

Igranje rukom – veliki broj penala na pomolu

Igranje rukom je zabranjeno u fudbalu, ali oko ovog pravila se "lome koplja". "Prirodan položaj ruke" jednostavno nije dovoljno dobra definicija za sankcionisanje od strane sudija, pa Englezi uvode novo pravilo.

Od sledeće sezone, svako igranje rukom će biti suđeno. Između ostalog, u situacijama kada lopta pogodi odbrambenog igrča u ruku i pređe gol-liniju, pogodak će biti poništen. Takođe, kada napadač uz pomoć kontakta rukom postigne gol ili sebi omogući prednost koja rezultira pogotkom – biće dosuđeno igranje rukom.

Na prvi pogled čini se da ni ovo pravilo nije baš najjasnije objašnjeno, ali po prvim procenama doneće veliki broj kaznenih udaraca, naročito onih u šesnaestercu, koji će za posledicu imati najstrožu kaznu.

Nova pravila kod slobodnih udaraca i penala

Prilikom izvođenja slobodnih udaraca, tim koji napada više neće imati svoje igrače u "živom zidu", već će igrači iz napadajućeg tima morati da budu bar metar udaljeni od "zida" koji se sastoji od tri ili više igrača.

Takođe, prilikom izvođenja jedanaesteraca, posebna pažnja sudija biće usmerena na kretanje golmana. Čuvar mreže moraće bar jednim delom stopala da bude na gol-liniji čime se sprečava da imaju delić sekunde prednosti u odnosu na izvođača penala.

Golmani neće smeti da se kreću po gol-liniji, a ukida se i ceremonijal nekih golmana, koji neće smeti da dodirnu stativu ili prečku pre izvođenja kaznenog udarca.

Ubrzana igra, nova pravila prilikom izmena i "mrtvih" lopti

Dobro je poznato da treneri koriste takozvane taktičke izmene u finišu meča pri povoljnom rezultatu, kako bi potrošili što više vremena do kraja utakmice. Toga više neće biti! Umesto da se "vuku" preko celog terena, kako bi izašli na centru igrališta, zamenjeni igrači izaći će van terena na najbližem mogućem mestu.

U slučaju prekida dok je lopta u igri, više neće biti takozvanih mrtvih lopti. Posed će biti dodeljen ekipi koja je poslednja bila u kontaktu sa loptom pre prekida susreta.

Ukoliko je lopta bila u šesnaestercu u trenutku prekida, biće dodeljena golmanu.

Žuti i crveni kartoni za menadžere

Nezadovoljni menadžeri su česta pojava na utakmicama Premijer lige. Od sledeće sezone, sudija će i za njih imati spremnjene žute i crvene kartone.

Menadžeri će dobijati kartone zbog neprimerenih komentara, ali i zbog ispada članova stručnog štaba, ukoliko ne može da se ustanovi ko je napravio prestup. Što znači da će menadžeri morati da kontrolišu emocije, ali i svoje saradnike kako ne bi bili kažnjeni.

 

Sva pravila stupaju na snagu zvanično 1. juna ove godine, ali će se primenjivati od sledeće sezone u Premijer ligi. Sada ostaje da sačekamo prelazni rok i vidimo koje zvezde svetskog fudbala će doći, a koje napustiti Ostrvo.

Klubovi iz Premijer lige će teško ponoviti uspeh iz ove sezone, ali možda nova pravila učine da fudbal na Ostrvu bude zamajac kod pomeranja granica fudbalske igre svuda u svetu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 21. maj 2019, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je tipično bavljenje ničim, a medijska pompa treba da stvori iluziju bitnih promena

VAR je najskuplja moguća tehnologija, smišljena da onemogući igranje u siromašnim zemljama (da one ne mogu da zarade pare). Lupetanje oko položaja ruku nikako ne doprinosi ničemu osim i dalje mogućnosti da sudije imaju čuveno diskreciono pravo - da sude kada hoće, šta hoće. Igrač ne može da spreči da ga lopta slučajno pogodi u ruku kad uglavnom okreće leđa igraču koji šutira.

Ono što bi fudbalu svakako pomoglo jeste obavezno skraćivanje igre na 2 x 20 minuta (poluvreme 10), sa produžecima 2 x 5 minuta. Potom, crveni karton posle bilo kakva 4 prekršaja, ukidanje ofsajda, ukidanje "nadoknade vremena" (dok domaći tim ne postigne pogodak), ako igrač ne ustane posle 10 sekundi, obavezno ga odmah iznose na nosilima i ne može da se vrti u igru naredna 2 minuta, konsultovanje snimka u spornim situacijama, kao u ragbiju (američkom)., igrač koji izvodi penal ne sme da zastaje ili se cima (zabranio bih i zalet zbog toga), kod bilo kakvog izvođenja lopte nogom, samo sudija da može da postavi loptu. I ono najvažnije - da kazne u vidu kartona mogu da se dodele i posle utakmice, ako se na snimku primeti nepravilnost, a da na isti način može biti poništen pogodak i time promenjen rezultat utakmice .

(utorak, 21. maj 2019, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Re: ...

Golman ne sme da dodirne stativu. Hahahaha.

(utorak, 21. maj 2019, 17:33) - Marko K [neregistrovani]

To vise nije fudbal

A i kako bi bio kad ga koriguju slovenci inace poznati po velikim fudbalskim asovima od davnina!

(utorak, 21. maj 2019, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Само по имену...

... је премијер лига „енглеска”. Власници свих најјачих клубова су странци, као што је и огромна већина најбољих играча. Једноставно, то је циркус за богаћење богатих, док глупи плебс купује скупе улазнице.