Uefa kažnjava Tursku zbog "vojničke" proslave gola?

Evropska fudbalska unija otvoriće istragu zbog vojničkog pozdrava turskih fudbalera posle gola Čenka Tosuna protiv Albanije u utakmici kvalifikacija za EURO.

Potez turskih reprezentativaca došao je u trenutku kada je turska vojska u ratnom sukobu sa Kurdima na severu Sirije.

Tosun je na svoj Instagram profil postavio sliku proslave gola, uz reči "Za našu državu, posebno one koji rizikuju život za nju".

Poznato je da Uefa na utakmicama ne dozvoljava političke gestikulacije, pa je reagovao portparol Filip Tauzend.

"Salutiranje može da bude provokacija. Sve će biti provereno, ne mogu još ništa da garantujem", rekoa je Tauzend.

Isti potez napravio je i Fudbalski savez Turske, postavljajući na Instagram sliku iz svlačionice svih fudbalera sa vojničkim pozdravom.

Sliku su "lajkovali" nemački reprezentativci turskog porekla Emre Džan i Ilkaj Gundogan, koji se prošle godine zajedno sa Mesutom Ozilom slikao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 15:44) - Markovljev [neregistrovani]

Prestanite da se mešate

Prestanite da se mešate u politiku, ili još gore da vodite politiku. Šta je UEFI i FIFI na kraju šta će gledaoci na stadionima isticati za parole, ako to neizaziva problem pri odigravanju na terenu. Vi ste FUDBALSKA organizacija a ne politička. Vi ste se pretvorili u političku organizaciju, jer da niste politička nebiste mogli prema vašem statutu da primite u organizaciju neko Kosovo, koje nije u UN priznato kao država. Kojim pravom ste ih primali? Hoće deca da igraju fudbal, a što ste onda sankcionisali Jugoslaviju koja nije mogla da igra pomalo ni sama sa sobom. Licemerstvo UEFE i FIFE je nekonačno. Kako ste reagovali što Trepča nije mogla da igra u Kupu Srbije kada može da igra Srpsku ligu? Nisu Turci jedini koji salutuju. Neko može, neko nemože. Jaromir Jagr je svaki gol proslavio salutovanje a u NHL ih je dao preko 1.000 a niko ga niko nije za to potezao. Muka mi je od FIFE i UEFE.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

УЕФА, ФИФА и аршини

Апсолутно сам против било каквих елемената политизације у спорту, па и у случају фудбалера Турске. А шта оно беше на СП у Русији, када су Албанци (швајцарски) на утакмици са Србијом симболизовали заставу Албаније? Да ли је Швајцарска кажњена? Није!!! Па како би Инфантино могао да казни самога себе!!! Толико о аршинима.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Trenira strogocu

I treba da trenira.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za UEFU

Dovoljno je sto igraju u Evropi iako objektivno istorijski i geografski ne pripadaju Evropi, nego Aziji, jos bi da uvlace svoje ratove i politiku u sport.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 13:39) - Stefanoo7 [neregistrovani]

bb

uefa trenira strogocu,

veliki brat