Kontradiktorne izjave Bugara – da li je bilo rasizma u Sofiji?

Utakmica između Bugarske i Engleske podigla je mnogo prašine u medijima, očekivano, najviše u ostrvskim. Međutim, Bugari se ne slažu oko rasističkog navijanja domaćih pristalica – neki "nisu čuli", neki ne vide tu ništa sporno, dok se drugi ograđuju i srame.

Engleska je savladala Bugarsku u Sofiji sa 6:0, ali je meč ostao u senci rasističkog navijanja domaćih navijača. Englezi su, kao i uvek kada su takve osetljive stvari u pitanju, podigli veliku prašinu, lai je više nego zanimljiva reakcija bugarske strane.

Golman bugarske reprezentacije Plamen Ilijev kaže da su se navijači "dobro ponašali", kao i da Englezi "preteruju", kao i da nije bilo pogrdnih reči upućenih niti gostujućoj, niti domaćoj ekipi.

Selektor Krasimir Balakov rekao je da nije čuo rasističko navijanje, ali i prebacio loptu u protivničko igralište – "engleski navijači su zviždali bugarskoj himni, a u drugom poluvremenu koristili su uvredljive reči za naše pristalice".

Kapiten Ivelin Popov, s druge strane, ima potpuno različito viđenje stvari.

"Prvo sam pokušao da razgovaram sa stjuardima, čije je posao da održavaju red na tribinama. Svi patimo zbog takvog ponašanja (navijača). Mislite da će iko od stranih fudbalera želeti da dođe da igra fudbal u Bugarskoj? Rasizam je svetski problem koji treba iskoreniti. Mi smo svi ljudi, bez obzira na boju kože", rekao je Popov, a preneo Gardijan.

Bugarski mediji osudili su rasizam na utakmici, koja je dva puta bila prekidana u prvom poluvremenu, a Englezi su u jednom trenutku čak razmišljali da napuste meč.

Premijer Bojko Borisov zatražio je ostavku predsednika Bugarske fudbalske unije (BFU) Borislava Mihajlova, dok je ministru sporta naredio da prekine sve kontakte sa savezom, naročito finansijske.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. okt 2019, 13:34) - pravoslavac [neregistrovani]

nema vecih racista od engleza

Pa oni tome istom sterlingu i drugim crnim igracima bacaju kore od banane i gadjaju plasticnim flasama u engleskom prvenstvu kad igraju protiv njihovog tima.A sad mu tapsu i podrzavaju ga

(utorak, 15. okt 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Да је било у

Србији драстично би били кажњени.
Овако Бугарима као њиховим слугама неће се ништа десити.