Branković o Beogradskom maratonu: Jedna lepa priča otišla u pogrešnom pravcu

Direktor Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković potvrdio je da je Beogradski maraton "izbrisan" iz kalendara Evropske atletske federacije zbog dugovanja prema učesnicima i konstatovao da je šteta što je jedna lepa priča otišla u kontra pravcu.

"Prvo da kažem da ovde nema nikakvog preotimanja jer sam čuo i takve priče. Kao po običaju, mora neko spolja da utiče, da bismo mi 'mućnuli' i rešili problem. Jedna lepa priča koja je trebalo da služi za promociju Beograda i Srbije otišla je u kontra pravcu. To je sve dokumentovano, dopisi su stigli na adresu Beogradskog maratona, kao i u ASS i Svetsku federaciju (IAAF). Mi kao federacija možemo eventualno da posredujemo", rekao je Branković Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Evropska asocijacija je opet, na neki način, dala šansu organizatorima Beogradskog maratona da se "izvuku" iz neprijatne situacije time što je dala rok do kraja godine za isplatu dugovanja.

"Ne znam kolika su dugovanja, ali za sve ove godine dobijao sam razne dopise od menadžera, mejlove, mogu da kažem da ima i potraživanja iz nekog perioda iz 2003. godine, ali za mene je frapantno što ima i iz 2016. godine. Nastavlja se naka čudna praksa, a Grad sve vreme ulaže novac, do 2016. je i Ministarstvo omladine i sporta pomagalo. Ovde zaista imamo ozbiljnu problematiku."

Branković je istakao da su iz privatne firme "Beogradski maraton" i ove godine organizovali trku, uprkos brisanju iz kalendara, a potom najavio Serbia City marathon za novembar u organizaciji Atletskog saveza.

"Mi ćemo organizovati Serbia City marathon i biće tradicionalno u prvoj nedelji novembra. Trčaće se na Novom Beogradu, staza je ravna, biće jedna od najbržih. Kalendar u Evropskoj asocijaciji se pravi u oktobru, do 1. septembra se šalju prijave takmičenja. Mi smo dobili da u kalendar više ne stavljamo Beogradski maraton jer su oduzeti sertifikati za bezbednost i kvalitet. Zato i nije bilo stranaca ove godine, ali opet, nije nemoguće da imamo dva maratona, ne bismo bili prvi takav grad. Uostalom, Beogradski maraton ni ove godine nije bio u kalendaru evropske atletike, pa je održan", konstatovao je Branković.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 24. apr 2018, 02:36) - Никола [neregistrovani]

Боље два него један.

Па боље да имамо два маратона годишње, него један. Један да се зна победник а други да победник првог маратона, неколико месеци касније, трчи почасни круг. Тако је боље за њега него одмах наког завршетка првог маратона, неби издржао.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 20:09) - Čukić [neregistrovani]

lepo ime

Povodom predloga za novu trku mislim da je i te kako dobrodošla. Ime je pun pogodak jer bi mogao da se lokacijski menja, ako sam dobro razumeo... da ne bude samo na NBG. Recimo da se trci između dva grada gde je razdaljina do 40 km ili opet u jednom gradu u nekoliko krugova.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 17:37) - anonymous [neregistrovani]

Beograd 2

A za Beogradski maraton, zaista, sramota, niko za sve ove godine da resi to elementarno pitanje, a novac se dobija i od grada i od drzave.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Beograd

Samo napred, od Srbije ce zaista i ostati samo Serbia City.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

Pravnik

Mi hocemo da jedemo iz busnog lonca. Bg maraton je stvarno jedan prelepi spektakl ali mi ekonomski ne mozemo to da ispratimo.