15. мај - први пут гађано подручје Бора, непрекидни удари на КиМ

НАТО авијација 36 сати непрекидно бомбардује јужну српску покрајину. На Косову и Метохији је само у јутарњим сатима 15. маја пало више од 50 пројектила, а у поподневним преко 90. Гађани су искључиво цивилни циљеви. Највише пројектила пало је на Урошевац и Косовску Митровицу.

Део Урошевца остао је без струје после гађања далековода у селу Биба. Гађана су и села Жур и Душаново у призренској општини, источни део Пећи, шире подручје Ђаковице и Дечана.

НАТО авијација је, први пут од почетка агресије, гађала подручје Бора. Са више пројектила уништени су водоторањ, управна зграда и четири празна резервоара у складишту "Југопетрола".

Око 22:30 погођена је трафостаница у кругу борске фабрике бакра. Једно лице је теже повређено, шест лакше. 

Две ракете су погодиле трафостаницу у кругу железаре "Сартид 1913". Велики пожар је брзо угашен. Причињена је велика материјална штета.

Бомбардована је индустријска зона у Чачку. Гађан је Технички ремонтни завод, фабрика термичких уређаја "Цер" и грађевинско предузеће "Хидроградња".

Са десет пројектила поново је дејствовано по мостовима у селу Висока и ушћу Косанице и Топлице код Куршумлије, који су потпуно уништени.

Гађан је мост преко речице Лугомир код Јагодине, на делу аутопута према Нишу, што је проузроковало прекид саобраћаја. На мети је била и индустријска зона тог града. После дејстава НАТО авијације Јагосина је остала без струје, а због напада на мост преко Мораве и без телефонских веза са Ћупријом и Параћином.

Авијација НАТО гађала је периферију Београда - Лисичији Јарак и Батајницу. Дејствовала је и по ширем подручју Новог Сада. На мети напада било је излетиште Бранковац на Фрушкој Гори. 

Иако у околини села Корише, на удаљености око десет километара од избегличког кампа, није било ни војних ни полицијских објеката, Портпарол Стејт департмента, Џејмс Рубин, на вест о масакру у селу Корише, најпре је изразио "скепсу" сугеришући да су злочин, можда, починили Срби.

Портпарол НАТО је изнео тврдњу да су авиони Алијансе напали легитиман војни циљ јер су идентификовали село Корише као "војни логор и командно место".

Ибрахим Ругова је, након разговора са британским премијером Тонијем Блером и министром иностраних послова Робином Куком, позвао на договор све политичке снаге Албанаца са КиМ. Ругова је изразио спремност да се састане са вођом терористичке ОВК, Хашимом Тачијем.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 19:30) - Vladimir [нерегистровани]

Secam se...

U jednom od kasnijih napada su gađali i pogodili glavnu trafo stanicu za industrijske pogone. Zna se koliko je to opasno po životnu okolinu zbog isticanja piralena koji je vrlo kancerogen.

(среда, 15. мај 2019, 11:44) - Mica Bor [нерегистровани]

Tamna mrlja

Bacali su bombe po nasoj zemlji bez ikakvog razloga a I plana.Usput su stradali nevini ljudi, koje su oni svrstali u "kolateralnu" stetu! Najveci zlocin nad pravdom je izvrsen, kada se medjunarodni sud proglasio ne nadleznim da sudi.Nadajmo se da ce zlocinci ipak stati pred lice pravde.