САД издале упозорење на опрез због тероризма на Косову

Амерички Стејт департмент упозорио је своје држављане који планирају да путују на Косово да буду додатно опрезни због тероризма.

"Терористичке групе настављају да планирају могуће нападе у региону Балкана, укључујући и Косово", стоји у саопштењу Стејт департмента које је пренела и америчка амбасада у Приштини.

Како даље пише, "терористи могу да нападну са мало или без икаквог упозорења, циљајући на туристичке локације, транспортне центре, пијаце, тржне центре, објекте локалне управе, хотеле, клубове, ресторане, богослужна места, паркове, главне спортске и културне догађаје, образовне установе, аеродроме и друге јавне површине".

У саопштењу Стејт департмента стоји и да се "политички мотивисано насиље јавља широм Косова".

Поред тога, Американци се упозоравају и да поново размотре путовање на север Косова због, како се наводи, "грађанских немира".

"Тензије међу заједницама на северу Косова настављају да подстичу насиље, демонстрације и друге врсте немира у Северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану", наводи Стејт департмент.

Како се даље додаје, "иако су недавни немири били политички мотивисани и у њима није било мешања туриста или чланова међународне заједнице, посматрачи би могли да буду укључени ако би дошло до насилних инцидената".

У саопштењу се не прецизира на које се то "недавне немире" мисли.

Стејт департмент и раније је издавао слична упозорења својим грађанима, а последњи пут "безбедносна порука" издата је у децембру због могућих демонтрација у Приштини због повећања цене електричне енергије, подсећају приштински медији.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 10:36)
anonymous [нерегистровани]

Упозорење

Вероатно је важан онај део о немирима у северном делу, у остатку је довољно да кажу ко су и одмах су безбедни, биће дочекани као пријатељи а могу и улицу да назову по њима.

(субота, 13. јан 2018, 16:46)
anonymous [нерегистровани]

Stvarno,da se covek...

'''prekrsti "i levom i desnom".
Upozorenje daju oni koji su glavni zastitnici tzv.Kosova.